ОДРЖАН СВЕТОСАВСКИ КОНЦЕРТ КУД-А „БАРД“

Културно – уметничко друштво „Бард“ поклонило је поново свом матичном граду традиционални, Светосавски концерт, исплетен и украшен најлепшим звуцима, најлепшим играма и најлепшим ношњама скоро сваког кутка Србије, двочасовно путовање кроз културно наслеђе, подсећање на то ко смо и на који начин наставити тај пут.

Велики „Бардов“ играчки ансамбл овога пута пратио је игром и песмом календарски ток године – од коледарских и божићних песама, зимских календарских обреда, преко пролећних обредних пракси, посебно у поворкама око Лазареве суботе, па све до летњих, жетвених обичаја, и јесењих свадбарских и сватовских. „Бард“ чини све, не штедећи се, да фолклор и културно наслеђе истовремено буду „историјска категорија, фактичко стање и стваралачки процес“, због чега увек има неподељену подршку средине чији је саставни део – општине Србобран.

„Прошла је још једна година и поново смо овде, истим поводом, на још једном свечарском концерту нашег удружења. За овај пут одлучили смо се да вас игром, песмом и обичајима из разних крајева наше земље, проведемо кроз једну календарску годину. Наши чланови спремали су се вредно за ово вече још од септембра и са нестрпљењем ишчекују да покажу шта су све ново научили“, поручила је Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а „Бард“. Она је захвалила свим институцијама, организацијама и појединцима, а посебно Општини Србобран, на подршци у раду „Барда“ без које не би било активног друштва, а затим честитала свим члановима друштва славу Светог Саву, и пожелела нове успехе, путовања, дружења и, пре свега, добру игру.

Наступале су млађе и старије дечије групе, као и извођачки ансамбл и ветерани фолклорних секција из Турије и Србобрана, а сценарио концерта потписао је Драган Миливојевић, уз асистенцију Давора Романкива. Корепетитор био је Никола Кривокапић, музички аранжер Миленко Мартић, а кореографи Драгана Драпшин Мијић и Давор Романкив.  

Концерт је отворила Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, која је истакла да локална самоуправа препознаје значај, труд, енергију и ентузијазам у деловању КУД-а „Бард“, због чега заслужује и увек ће имати подршку Општине Србобран.

Извор: Општина Србобран