ОДРЖАН УСКРШЊИ КОНЦЕРТ У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

У четвртак, 28. априла са почетком од 19 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) уприличен је ускршњи концерт на ком је наступио Хор Свети Роман Слаткопојац” док су гости били малишани Дечјег хора „Свети Василије Острошки” из Беочина. На програму је била духовна и световна музика, српски, руски и грузијски распеви, једна Мокрањчева руковет, старе српске и врањанске, као и незаобилазне косовске песме. За концерт је владало огромно интересовање а улаз је био бесплатан. Најлепши је био завршетак када су малишани и одрасли певали заједно.

Из каталога сазнајемо да је Хор Свети Роман Слаткопојац ансамбл широко познат концертној публици како у земљи, тако и у иностранству. Основао га је, као мешовити хор, 2006. проф. Петар Којић, а од септембра исте године диригент хора је Јевгенија Којић.

Пажљиво одабраним и брижљиво негованим, разноликим репертоаром, уз надахнуто и високо квалитетно музицирање, веома брзо осваја публику где год се појави. Хор је имао преко осам стотина наступа од чега преко сто целовечерњих концерата.

Поред редовног певања на богослужењима у храму Св. апостола Петра и Павла у Петроварадину, Хор активно учествује у културним догађајима Града, Покрајине и Републике, као и страних дипломатских представништава. До сада је у неколико наврата одржао целовечерње концерте у Аустрији (Беч, Салцбург), Немачкој (Минхен, Нирнберг), Словачкој (Прешов, Левоча), Мађарској (Будимпешта, Сентандреја), Словенији (Љубљaна), Украјини (Кијев, Одеса, Виница), Русији (Москва, Нижњи Новгород, Саров, Ростов на Дону, Новочеркаск, Таганрог, Шахти, Старочеркаск)… У земљи готово да нема концертног простора где овај Хор није наступао, почевши од Новосадске синагоге, Српског народног позоришта, Музеја Војводине, Музеја Града Новог Сада, Сава центра, Руског дома, Храма Св. Саве итд.

Хор је до сада објавио пет компакт дискова. На Сретењском сабору 2017, Установа Вукова задужбина је доделила Велику Сретењску повељу диригенту Јевгенији Којић за успешно вођење Хора у протеклих десет година, док сада хор бележи својих 15 година успешног рада.

 

Текст и фото: В. Раонић;