ОДРЖАНА 12. „ПИТИЈАДА“ У НОВИМ КОЗАРЦИМА

У Новим Козарцима је одржана традиционална 12. “Питијада“, на којој је ове године учествовало око 60 домаћица које су се надметале у прављењу најбоље пите од кромпира. Прво место припало је Мирјани Бехара из Банатског Великог Села, друго место освојила је Анита Карановић из Нових Козараца, док је трећепласирана била Козарчанка Снежана Црнчевић. Такође, у оквиру манифестације, направљена је пита за Гиниса, дуга 30,5 метара у чију је производњу утрошено 20 килограма брашна и кромпира, осам литара уља, четири килограма лука, бибера и соли. Традиционалну манифестацију организовали су Месна заједница Нови Козарци и Удружење жена “Нови Козарци“, уз подршку Града Кикинде. “Питијади“ су присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач и члан Градског већа задужен за пољопривреду и месне заједнице Љубан Средић.

“Жене су стуб сваке породице и домаћинства, дефинитивно један бољи део нашег друштва, који, као што сам видео, са осмехом на лицу и са великом љубављу прави одличне пите у којима има укуса завичаја, одакле потичу многи од нас. Уз подршку Града Кикинде и Месне заједнице Нови Козарци, као и вредних руку жена из удружења Нови Козарци, уприличен је квалитетан програм у ком је учествовало око 60 домаћица“, рекао је градоначелник.

Како би се донела одлука о најбољој пити, оцењивали су се боја пите, однос фила и теста, као и облик:

“Имали смо заиста велики број учесника, који су се потрудили да и ове године наше село мирише на кромпирушу. То је лепа традиција коју негујемо. Направили смо и питу за Гиниса од 30,5 метара коју је заједнички направило наших 15 домаћица“, додала је Боја Ољача, председница Удружења жена “Нови Козарци“.

Одржавање “Питијаде“, али и других манифестација које промовишу културу и обичаје нашег народа, од велике је важности за Нове Козарце:

“Од изузетног је значаја одржавање оваквих манифестација, поготово за мање средине као што је наше село у којем је смањена друштвена активност. Овај тип манифестације доприноси томе да се људи друже и окупљају“, напоменуо је Марко Чавка, потпредседник Савета Месне заједнице Нови Козарци.

Извор: Град Кикинда