ОДРЖАНА 5. ШТРАПАРИЈАДА У ЖАРКОВЦУ

У организацији Удружења љубитеља и узгајивача коња „Вранац“ Жарковац, а под покровитељством Општине Рума, протеклог викенда је одржана 5. Међународна штрапаријада у Жарковцу.

Штрапаријади је присуствовало више хиљада грађана, а у извлачењу дебала такмичили су се радни коњи из свих крајева Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Штрапаријаду је отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић који је том приликом истакао да је то најзначајнија манифестација у Жарковцу, те да је локална самоуправа радо прихватила покровитељство, јер су Општина Рума и регион Срема одвајкада познати по узгоју квалитетних и расних, што радних, што парадних коња.

„Индустријски и технолошки напредак условио је да данас много мање коњских грла у Срему. Ипак, сматрамо да се ствари на том плану могу поправити и наша подршка није само декларативна, већ врло конкретна и практична. Ја бих подсетио да Општина Рума баш ових недеља реализује значајан пројекат прекограничне сарадње „Хорис – Коњичке руте Срем“ и да ће наш град добити комплекс за коњички спорт. Обједињавањем целокупне туристичке понуде везане за коњарство и коњички спорт и ова манифестација имаће значајну улогу у том пројекту. Стога бих охрабрио напоре организатора да истрају у промоцији коњарства и поручио бих да ће у томе имати подршку Општине Рума, која, уосталом, није изостала ни ове године“, рекао је Ковачевић.

Извор: Општина Рума