ОДРЖАНА АКЦИЈА СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (УРЕЂЕЊЕ ИЗЛЕТИШТА ШИКАРА У СОМБОРУ)

Данас је у познатом сомборском излетишту Шикара одржана радна акција на уређењу простора око спортских терена . Наиме Шикара је познато излетиште у околини Сомбора, које је временом изгубило свој сјај, али су потенцијали овог парка остали непромењени.

У близини парка се налази Прихватни центар за избеглице и мигранте Сомбор, што је у последњих неколико година додатно оптеретило околину с обзиром на чињеницу да је у периоду од 2016. године до данас у центру било смештено 3000 миграната и избеглица.

Захваљујући Подршци Европске уније општинама и градовима у којима бораве избеглице и мигранти, изграђено је дечије игралиште које се надовезује на постојећи спортски комплекс  и пружа прилику за друштвене активности како миграната који су смештени у близини, тако и локалног становништва. Додатно, у оквиру Подршке Европске уније за потребе Јавно комуналног предузећа „Зеленило“ из Сомбора, ангажован је један радник чији је задатак да одржава овај важан потез.

Данас су у оквиру акције уређења Шикаре грађани, као и избеглице и мигранти који бораве у прихватном центру, заједно са представницима ЈКП „Зеленило“ и представницима градске управе града Сомбора на челу са замеником градоначелнице Антонијом Ратковићем заједнички посадили 150 четинара , поставили пар клупа као и канти за отпатке, односно парковског мобилијара.

Овом заједничком акцијом урадили су нешто много значајније а то је пре свега отклањање предрасуда, упознавање као и промовисање волонтеризма, рекао је Антонио Ратковић заменик градоначелнице који је изразио захвалност  Пројекту Подршке европске уније за све оно што су до сада урадили како би овај простор изгледао управо како изгледа “Овај простор је могао да буде урађен једино овде и надамо се да ће како  грађани тако и мигранти из прихватног центра користити ове терене, а ми ћемо се трудити да овај простор оплеменимо онако како и заслужује, а то пре свега мислим на ову шумицу која се налази иза.“ Рекао је Антонио Ратковић заменик градоначелнице.

Сомбор је један од ретких градова који су на овакав начин дочекали и помогли мигрантима и избеглицама да се што пријатније осећају док чекају одлазак у Мађарску, а Европска унија у оквиру подршке градовима и општинама у којима бораве мигранти и до сада је пружала подршку у разним видовима донација, као што је опремање дома здравља, изградње спортских терена, завода за јавно здравље а надају се да ће и даље наставити да помажу градове који су на овако леп начин дочекали и помогли мигрантима и избеглицама, поручили су из комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије као и Подршке Европске уније општинама и градовима у којима бораве избеглице и мигранти.

Извор : Град Сомбор