ОДРЖАНА ГРАДСКА “ПАЖЉИВКОВА СМОТРА 2023” – ПРЕДШКОЛЦИ, ПРВАЦИ И УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РАЗРЕДА ТАКМИЧИЛИ СЕ У ОБЛАСТИ ПОЗНАВАЊА САОБРАЋАЈА

На територији града Зрењанина успешно је реализована друга фаза пројекта “Пажљивкова смотра 2023” – градска смотра, такмичење у форми квиза из области безбедности у саобраћају. Пројекат су реализовали Град Зрењанин, Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина и Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са основним школама и Предшколском установом Зрењанин. Пројекат је националног карактера и учешће је узела 71 локална самоуправа.

Кроз вршњачку едукацију и дружење, деца су на забаван начин учила о саобраћају, а све уз подршку васпитача, учитеља и родитеља. Управо њихово активно укључивање у рад са децом је најважније за подизање нивоа саобраћајног образовања и васпитања деце. Деца су показала знање у познавању саобраћајних знакова, правила саобраћаја и безбедног учешћа у саобраћају, кроз различите игре које су прилагођене њиховом узрасту.

На градској смотри су се надметалечетворочлане екипе које су представљалесвоје образовне установе, подељене у три категорије: предшколци, ученици првог разреда и ученици другог разреда основних школа. Екипе су чинила деца која су на раније одржаним смотрама показала различит ниво знања, а избор чланова извршен је путем софтвера тако што су се у сваком тиму нашла не само деца са највише освојених бодова, већ и она са најнижим нивоом саобраћајног знања, како би учили једни од других. За децу предшколског узраста такмичење је одржано у вртићу “Бубамара”, а за основце у просторијама ОШ “Др Јован Цвијић” у Зрењанину. За све учеснике обезбеђене су пригодне награде.

Победничке екипе обезбедиле су пролаз у наредну фазу такмичења, односно пласирале су се на регионалну смотру. У категорији предшколаца, Зрењанин ће представљати екипа дечјег вртића “Биберче”, међу ученицима првог разреда екипа ОШ “Др Јован Цвијић”, а у категорији ученика другог разреда ОШ “Др Александар Сабовљев” из Ечке.

Извор: Град Зрењанин