ОДРЖАНА II НАЦИОНАЛНА ЦАЦ ИЗЛОЖБА ПАСА СВИХ РАСА

Нема тих лоших временских прилика које могу ове људе зауставити. Власници чак 365 расних паса свих врста из многих држава Европе, чак и из Републике Ирске, били су део у суботу одржане II Националне ЦАЦ изложбе паса свих раса. Прохладни, кишни дан није сметао никоме, ни псима, ни власницима, ни судијама, ни бројним посетиоцима, па је једна од највећих кинолошких смотри у нашој земљи, коју је организовало Кинолошко друштво Врбаса, испунила је сва очекивања. Врбас постаје важан центар за љубитеље паса, одгајиваче, стручњаке свих врста, произвођаче и добављаче опреме и хране, и успешно се, након само две националне изложбе, вратио на мапу кинолошких центара Србије.

„Част је бити овде и представљати Кинолошки савез Србије. Врбас је једно време стагнирао на овом пољу, али долазак нове генерације, изузетно вредне, све је изменио. На изложби имамо 365 паса и велики број је из иностранства, а када узмемо шта се све дешава око нас, долазак толиког броја људи из далека је велики успех за нас. Србија је веома успешна на пољу кинологије, при врху смо европске и светске сцене, посебно када се у обзир узме наша величина и упореди са бројем узгајивача и бројем штенади коју љубитељи паса из целог света купује код нас. Наше узгајивачи се труде да имају врхунски квалитет паса и то сви знају. Хвала организаторима и хвала општини Врбас за подршку кинологији, да можемо да наставимо свој пут у овом времену. Надам се да ћемо наставити сарадњу и наредних година, чак и на вишем, ЦАЦИБ, нивоу“, рекао је Ал Дагестани, председник Кинолошког друштва Србије.

Предраг Аларгић, председник Кинолошког друштва Врбас, истакао је да су организатори веома задовољни, у једној мери чак и изненађени, великим бројем учесника изложбе који су стигли из других држава, што је најбоља потврда да се добро радило и у припремама за прошлогодишњу изложбу која је одржана у октобру 2021. године, а исто тако настављено све до данас. „За нас кинологе киша није никакав проблем. Број учесника у односу на претходну годину је удвостручен. Имамо учеснике из Мађарске, Словачке, Чешке, Аустрије, Румуније, из скоро свих држава бивше Југославије, чак и из Републике Ирске. Људи су спремни да пређу велике раздаљине да би дошли на нашу изложбу јер ‘лепа реч далеко се чује’, а тако се говорило о нашој првој изложби. Није нам била потребна велика реклама колико је било важно да су се из Врбаса далеко пронели добри утисци са I Националне ЦАЦ изложбе паса свих раса. Наш циљ је сваку следећу изложбу учинити и организовати за нијансу боље и то ће нам обезбедити још бољу посећеност“, рекао је Аларгић и захвалио локалној самоуправи, Центру за физичку културу „Драго Јововић“ и Кинолошком савезу Србије на свакој врсти подршке и помоћи у организацији изложбе. 

Изложбу у Врбасу отворила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. „Наша намера јесте да увек пружимо подршку догађајима који спајају и окупљају људе вођене разним племенитим осећањима, идејама и активностима, а љубав према животињама, у овом случају према псима, њихов узгој и чување, јесте управо таква активност. Однос према животињама употпуњује утисак о једном граду и Врбасу је важно да пружи подршку раду Кинолошког друштва и организацији Националне ЦАЦ изложбе паса свих раса“, рекла је Алексић, пожелевши свим учесницима и посетиоцима добродошлицу у Врбас. 

Извор: Општина Врбас