ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ГЉИВА НА ИРИШКОМ ВЕНЦУ

Петнаеста изложба гљива и дарова природе одржана је у недељу, 28. октобра 2018. на Иришком венцу, на месту ранијег Информативног центра. Сем домаћина Гљиварског друштва Нови Сад, у госте су дошли гљивари из Крупња, Бање Ковиљаче и других места. Дан је био прелеп а интересовање грађана, планинара, шетача, љубитеља природе и љубитеља овог шумског блага, изнад сваког очекивања.

Изложбу је отворио председник ГД Нови Сад Ђорђе Војновић, заједно са Љубомиром Јовановићем, оснивачем и почасним председником друштва. Одржано је предавање о отровним врстама гљива. Видели смо изложбу фотографија на којима су печурке, а сама изложба гљива је била прави рај за очи. Понешто смо питали, понешто непланирано чули од врсних познавалаца, понешто пипкали, а понешто и ручкали.

Љубазни излагачи су из малих кутијица показивали и праве куриозитете попут печурке звездаче убране у Делиблатској пешчари. У разним теглицама налазиле су се којекакве лековите чаролије за разне бољке. А за доручак смо могли да за 100 динара купимо тацну са канапеима од чудесних шумских пикантерија које су припремиле вредне руке наших дама.

Госпођа Анђа је дивно бринула о нама до ручка, а љубазни кувари су стрпљиво сипали порције гулаша од печурака, у варијанти са месом или без меса. И заиста је било врхунски!

На Фрушкој гори је забележено преко 1500 врста биљака и преко 1000 врста гљива, мада се процењује да их има преко 7500. Печурке су значајни чистачи природе јер разлажу остатке биљака тако да се мртве материје рециклирају и круже у природи. Сем што су храна за људе, све су занимљивије и за лечење јер садрже материје које делују као антиоксиданси и имуномодулатори.

Гљиварске изложбе и скупови имају за циљ подизање свести о очувању природе а тиме и њеног биодиверзитета. Држава недовољно брине о овом сегменту а из удружења наглашавају да се стручњаци (миколози и остали) углавном ангажују на добровољној бази. Подсећају да би требало стално утврђивати станишта гљива на терену, формирати посебне листе заштићених врста, доности нове и поштовати претходно усвојене законске регулативе, преко потребне за одрживо коришћење природе.

За Vojvodjanske.rs, свим чулима у царству гљива: В. Раонић