ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ОЛДТАЈМЕРА У БИГ ЦЕНТРУ НОВИ САД

Међународни сусрет старовременских возила одржан је у суботу 3. јула, од 10 до 13 часова на паркингу испред БИГ НОВИ САД центра. Прави времеплов на точковима организовао је Олдтајмер клуб „Нови Сад“ а дошли су љубитељи олдтајмера из Београда, Суботице, Сомбора и других градова.

Председник клуба „Нови Сад“ Милија Станков објашњава нам да се аутомобили сврставају у ову категорију када су најмање тридесет година стари. Поред тога важно је која је продукција, колико их је направљено, да ли је кабриолет или купе, лимузина, караван, колико има врата. Све су то одлике које им одређују вредност, а самим тим и диктирају цену. Многи у клубу се баве старовременским возилима из љубави, али свакако је могуће то радити и због зараде.

Ови прелепи аутомобили су у возном стању, неки чак у оригиналној фабричкој боји. У клубу увек постоји неко ко зна да их поправи и среди, све осим лимарије и фарбања. Видели смо примерке MG, Corvette, Peugeot, BMV, Vartburg, Citroen, Renault, Fiat, Triump, NSU, Ford. Неки су нам добро познати, као легендарни фића или Рено 4, док смо друге гледали само у филмовима. Власници су расположени за дружење, радо одговарају на питања радозналих посетилаца и дозвољавају нам да седнемо у возила да се сликамо.

Један од најстаријих аутомобила, марке MG има волан на левој страни, стигао је из Америке у Енглеску бродом а онда до Србије приколицом. Његов симпатични власник Dan Houghton, Енглез који сада живи у Сремској Каменици га је затим рестаурирао а на питање колико би вредео да га у овом тренутку продаје наводи око четрдесет хиљада еура. Али овај пасионирани љубитељ нема намеру да га прода, јер и његов старији син има жељу да га наследи једног дана.

Био је ово интересантан и атрактиван догађај за нас који нисмо нарочити познаваоци, а за оне који то јесу сигурно још занимљивији.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.