ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „РУМСКИ ЦЕГЕР“

 У Пољопривредној стручној служби „Рума“ данас је одржана манифестација „Румски цегер“. Циљ ове манифестације, као завршне активности у оквиру пројекта „Унапређење конкурентности пољопривреде увођењем концепта интегралне производње у општини Рума“, је промоција домаћих производа са терена Општине Рума.
 Основни циљ програма је повећање конкурентности и продуктивности малих газдинстава уз очување локалне разноликости, традиционалних производа и кухиње, увођење интегралних принципа у производњу, који указују на бољи квалитет, обезбеђују додату вредност и поштују строга правила савременог тржишта.
 Овим пројектом указано је на потребу и значај масовнијег увођења концепта интегралне производње у циљу добијања биолошки вреднијих и еколошки безбеднијих плодова, односно очувања животне средине и здравља људи.

 Манифестација „Румски цегер“ организује се другу годину заредом. Ове године 31 производ је добио сертификат који гарантује да је производ здравствено безбедан, у складу са Законом о безбедности хране, што значи да нема тешких метала, пестицида и бактериолошки је исправан, рекла је Санда Кљештановић, стручни сарадник у Пољопривредној стручној служби.

„Ове године смо отишли корак даље. Организујемо радионице циљано по групама у зависности од потреба како би на крају добили здравствено безбедан производ. Одабрани производи су послати на контроле акредитованим лабораторијама. Наредне године ћемо допунити знања из области технологије да бисмо на следећој оваквој манифестацији приказали производе који су и здравствено безбедни и квалитетни“, изјавила је Санда.

Извор : Општина Рума