ОДРЖАНА НОВОСАДСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ИЗА НИЧЕГ 3“

У понедељак 29. априла у Културном центру Новог Сада, одржана је новосадска премијера филма „Иза ничег 3“ у изведби „ОРЕОЛ ТИМ-а“. Прва пројекција је почела од 19, а друга од 20 сати. Улаз је био слободан, а посетиоци су имали прилику да донирају и помогну реализацију новог пројекта „ОРЕОЛ ТИМ“а. Ово непрофитно удружење из Новог Сада је посвећено производњи краткометражних и дугометражних филмова, а чине га независни уметници из разних области, ентузијасти и волонтери. Сви филмски пројекти које ово удружење ради су без формираног буџета.

Након првог остварења снимљеног 2019. године, снимљен је други филм „Иза ничег 2″, 2020. године у коме главни јунак Миладин страда. Најновије остварење, „Иза ничег 3“ је наставак али и целина која може засебно да се гледа. Сниман је током протекле године на разним локацијама у Новом Саду, Петроварадину, Темерину. У овом филму Миладин „уз инвазивну експерименталну методу ипак се буди након коме од готово пет година. Ипак, све се одиграва у тајним одајама организације коју не познаје. Последње чега се сећа је ноћ када је убијен. Међутим, за време његовог мировања много тога се променило. Настаје нови свет…“

Режисер, сценариста, председник удружења као и главни глумац је Гвозден Босић. Рођен и одрастао у Зрењанину, завршио Високу здравствену школу и није академски стручњак што се тиче филма и уметности, већ ово ради из хобија. Концепт Ореол тима је био да крену од нуле аматерски без икаквог предзнања и да кроз пројекте уче и напредују.

На премијери Гвозден објашњава раније делове, пошто пратимо главни лик у сва три наставка. Филм има елементе акције и фикције, а поред тога има и више порука које свако може на свој начин да схвати. Гвозден наводи да човек често зна да буде изманипулисан на начин да мисли да нешто ради добро, а у ствари ради у корист неког другог али на штету неког трећег. Тај трећи често буде породица и најближи пријатељи, а некад су у питању милиони људи. Цела прича је о Миладину, кога је усвојила Румунка из Баната, и он не зна ништа о свом пореклу што га мучи кроз цео филм. У другом делу филма је ушао у криминал, са намером да то буде прва фаза живота и жељом да оде са девојком у иностранство, обрише прошлост и живи један нормалан живот.

Испред Културног центра Новог Сада публику и присутне чланове Ореол тима је поздравио  уредник филмског програма господин Ђорђе Каћански. Он наводи да су овакви филмови веома ретки у нашим биоскопима и да је врло поносан да помогну на путу овог филма до гледалаца. КЦ Новог Сада као један од највећих културних центара у земљи има могућност да буде нека врста логистичке подршке. Сматра да је Ореол тим стасао да ће моћи да конкурише за нека макар минимална средства за продукције и нада се да ће у томе моћи да им се помогне.

Након премијере у Зрењанину, а затим у Новом Саду у плану је да филм буде приказан у Скопљу. После тога иде интернет премијера, односно филм ће се наћи на Јутјуб каналу и биће доступан свима. У мају треба да крене рад на новом пројекту. Пошто сви чланови тима раде редовне послове преко недеље, викенд је једино време када снимају. Реализацију новог пројекта који ће се на јединствен начин бавити темом посттрауматског синдрома људи који су били у рату и негативног деловања секти, публика је овом приликом могла помоћи донацијама.

Текст и фотографије: Ивана В.