ОДРЖАНА ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧКА ВЕЖБА „СИСТЕМ 2021“

Министарство унутрашњих послова организовало је данас оперативно-тактичку вежбу субјеката и снага система заштите и спасавања у Републици Србији „СИСТЕМ 2021“ у вези са ванредним догађајима и ситуацијама. Вежба „СИСТЕМ 2021“, истовремено организована на 50 локација у  24 града и 26 општина у Републици Србији,  у Суботици је одржана на локацији Водозахвата I у улици Зоркина и укључила је ангажовање свих субјеката и снага система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама на локалном нивоу. Током вежбе „СИСТЕМ 2021“, у просторијама МУП ПУ Суботица, на Сегединском путу, заседао је Градски штаб за ванредне ситуације. На дневном реду друге ванредна седнице Градског штаба за ванредне ситуације, коју је сазвао командант Градског штаба за ванредне ситуације Стеван Бакић, била је једна тачка – Извођење оперативно-тактичке вежбе заштите и спасавања „СИСТЕМ 2021“.

Члан Градског штаба за ванредне ситуације града Суботице и извршилац за послове одбране и ванредних ситуација у Градској управи, Слободан Бањанин, изјавио је, тим поводом, да је претпоставка насталог догађаја да је земљотрес високог интензитета захватио територију Севернобачког управног округа, да је највећи интензитет био у Суботици и да је потрес на локацији Водозахвата 1 изазвао велике проблеме.

„Услед земљотреса, на Водозахвату , централном комплексу где се врши производња и снабдевање водом  градa Суботицe долази до оштећења на објекту где су ускладиштени резервоари са хлором. Том приликом се урушава кровна конструкција и долази до оштећења два резервоара са компримованим хлором што даље доводи до неконтролисаног истицања хлора. С обзиром на то да се хлор веома брзо експандује из резервоара, за веома кратак временски период формира се загађујући облак концентроване токсичне материје, који прети да угози здравље и животе становништва у околини комлекса и доводи до промена и деградације животног окружења. У току продужетка подрхтавања угрожени запослени су панично и неорганизовано започели напуштање објеката, услед чега је дошло до лакше повреде три запослена. Евакуацију из објеката ЈКП ‘Водовод и канализација’ извршило је троје лица. Кад је земљотрес достигао максималну амплитуду, на делу објекта у којем се налази машинска зграда дошло је до обрушавања два преградна зида услед чега су два запослена задобила тешке телесне повреде“, објаснио је Бањанин.

Приликом потреса, додао је, дошло је и до оштећења машина за производњу, оштећења електроинсталације и електричних уређаја, као и водоводне мреже, тако да је настала потпуна обустава рада.

„Покушавајући да укаже прву  помоћ један радник је контаминиран услед удисања хлора. Путем средстава јавног информисања и повереника цивилне заштите запослени и грађани околних улица  добијају упутства о даљем поступању приликом спровођења евакуације и збрињавања. Екипа за пружање прве помоћи указује прву помоћ запосленима који су повређени. Полицијске патроле ПУ у Суботици распоређују се на погодним местима којом приликом врше забрану приласка грађанима и возилима и усмеравају их у безбедним правцима. Такође обезбеђују несметан пролазак возилима Хитне помоћи и возилима Ватрогасно-спасилачких јединица. Пошто на наведеној локацији дува западни ветар брзином од око пет метара у секунди постоји реална опасност да контаминирани ваздух од хлора доспе до првих кућа у Ердутској улици. Из тога разлога, командант Градског штаба за ванредне ситуације града Суботице наређује евакуацију грађана из Ердутске улице. Евакуацију ће бити извршена аутобусима ЈП ‘Суботица-транс’, а прихват ће извршити припадници Градске организације Црвеног крста Суботица као и припадници цивилне заштите града Суботице. На локацији истицања хлор ће бити оборен водом, а његово неутралисање ће извршити припадници ВСЈ Суботица у садејству са ДВД ‘Матица’“, навео је Слободан Бањанин.

Вежба „СИСТЕМ 2021“, у  којој је и у Суботици учествовало  око 120 људи, приказала је  тренутни степен припремљености и синергију свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.

Извор: Град Суботица