ОДРЖАНА ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА

Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“ одржана је 6. марта у сали Културног центра “Пећинци” у организацији централне установе културе у општини Пећинци у сарадњи са Савезом уметничког стваралаштва аматера Војводине под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Вршилац дужности директора пећиначког Културног центра Слободан Станковић је у име домаћина изразио задовољство што је ове године заинтересованост за казивање писане речи на високом нивоу, поготово међу ученицима у млађем узрасту.

„Као централна установа културе у сарадњи са образовним институцијама на нашој територији трудимо се да негујемо писану реч кроз казивање поезије и по свему судећи интересовање ученика је из године у годину све веће. Пре више од десет година представница наше општине Николина Божић из Пећинаца у средњем узрасту стигла је до Републичке смотре рецитатора, а исти успех поновила је прошле године Вања Гајић из Сремских Михаљеваца у категорији млађег узраста, тако да наша општина није препозната само на културној мапи Срема и Војводине када је рецитаторство у питању, већ су наша деца раме уз раме са децом из већих средина“ – рекао је Станковић.

Учесници Општинске смотре рецитатора били су ученици из све три основне школе са територије општине Пећинци – Основне школе „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима, Основне школе „Душан Јерковић Уча“ у Шимановцима и Основне школе “Душан Вукасовић Диоген” у Купинову, као и средњошколци који похађају Техничку школу у Пећинцима. Њихове наступе оцењивао је глумац и професор глуме на Академији уметности у Новом Саду, Миљан Војновић који је уочи такмичарског дела свим учесницима упутио пар савета уз кратке вежбе загревања говорног апарата.

„Из године у годину ова смотра добија све више на квалитету не само по броју учесника који се пријављују за рецитаторство, већ и по учинку рецитатора у свим узрастима, захваљујући раду са менторима који се баве овом плементиом дисциплином. То је резултат улагања Културног центра у едукацију пре свега кроз одржавање Семинара за културу говора и Семинара за сценско образовање и васпитање деце и младих који су у протеклом периоду у сарадњи са универзитетским професорима глуме, сценског говора и технике гласа реализовани у овој општини“ – истакао је Војновић.

На смотри је наступило 36 такмичара – 18 рецитатора у млађем узрасту, од првог до четвртог разреда, десеторо рецитатора у средњем узрасту, од петог до осмог разреда, и осморо рецитатора у старијем средњошколском узрасту.

У категорији млађи узраст прво место освојила је ученица трећег разреда Дуња Гајић из Сремских Михаљеваца која је говорила “Крокодилску песму”Дејана Алексића, друго место освојио је ученикчетвртог разреда Данило Грба из Ашање која је говорио песму Радивоја Прокопљевића Проке „Кад Сремац продаје лубенице“, а треће место освојила је ученицадругог разреда Ирина Петровић из Суботишта која је говорила песму Мирјане Булатовић „Страх од дубине“.

У категорији средњи узраст прво место припало је ученици петог разреда Ањи Чубрилов из Сремских Михаљеваца која је говорила песму Дејана Алексића „Посвађане ципелице“, друго место припало је учениципетог разреда Вањи Гајић из Сремских Михаљеваца која је говорила песму Саше Божовић „Летовање у Грчкој“, док је трећи био ученик седмог разреда Данило Зец из Пећинаца који се представио песмом “Споменар” Мирослава Антића.

У категорији старији узраст прво место освојила је Анђела Гаврановић из Пећинаца која је говорила песму Мирослава Антића „Прва љубав“, друго место освојила је Тамара Дамјановић из Пећинаца која се представила песмомБиљане Станојевић „Обичним речима речено“, док је трећа билаАнастасија Филиповић из Огара која је говорила песму Бране Петровића „Ја ништа од тога немам“.

Свим учесницима и њиховим менторима уручене су захвалнице за учешће, док су најбољима уручене дипломе за освојено прво, друго и треће место и књиге. Директор Културног центра Пећинци је свакој школи уручио поклон пакет школских лектира за основношколски узраст како би обогатили школске библиотеке.

Свих деветоро рецитатора пласирали су се на виши ранг такмичења и они ће представљати општину Пећинци на Зонској смотри рецитатора која се одржава у Сремској Митровици 16. и 17. марта у организацији Установе за неговање културе „Срем“ и Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Општинску смотру рецитатора увеличалису својим наступимаполазници Музичко-инструменталне секције КЦП Марко Плавшић и Мила Цветковић на клавиру и Милош Станковић на хармоници, чланови Литерарне секције КЦП Андреа Ђурашиновић, Тијана Радаковић и Анастасија Филиповић и ученик издвојеног одељења у Пећинцима румске ОМШ “Теодор Тоша Андрејевић” Алекса Мемедовић који се представио на гитари.

Извор: Општина Пећинци