ОДРЖАНА ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА СПОРТСКИХ ВЕТЕРАНА НОВОГ САДА

Одавно на једном месту није било више носилаца олимпијских и медаља са светских и европских првенстава, националних рекорда и шампиона, као на овој Скупштини којој је присустовало тридесет еминентних бивших спортиста, стручњака у спорту, спортских радника и спортских новинара, који су у не тако давној прошлости били ослонац свим спортским резултатима и развоју новосадског спорта. Међу оснивачима су носиоци олимпијских медаља Слободан Качар, Бранислав Симић, Васа Мијић, Славко Обадов, Зоран Панчић, Тадија Качар, једна од најбољих кошаркашица света Марија Вегер, вицешампиони света Бранислав Лончар и Душан Дачић, члан шампионске екипе фудбалера „Војводине“ Васа Пушибрк, као и други врхунски спортисти, више спортских стручњака и спортских радника који су водили клубове и савезе, као и бивши спортски новинари.

Поред дружења ветерана, основна активност овог спортског удружења биће подизање свести јавности о потребама неговања традиције и очувања свих остварених вредности Новосадског спорта.

За крај септембра ове године заказан је Први сусрет спортских ветерана Новог Сада, коме ће присуствовати бивши спортисти, стручњаци и спортски радници свих новосадских спортских организација. Том приликом моћи ће и да се учлане у Асоцијацију.

Већ на оснивачкој скупштини покренуто је неколико значајних иницијатива, као што су:

  • оснивање Олимпијског парка у околини Факултета физичке културе,
  • предлог да једна улица у Новом Саду понесе име Новака Рогановића, првог Новосађанина освајача златне олимпијске медаље,
  • предлог да Велика дворана СПЦ „Војводина“ понесе име Жарка Петровића, олимпијца и једног од најбољих одбојкаша света свог времена, због чије игре се дворана пунила и са десетхиљада гледлаца,
  • предлог да Џудо дворана СПЦ „Војводина“ понесе име Светозара Драже Михаиловића, легендарног и најплодоноснијег новосадског тренера и селектора џудоа и самбоа,

Поред ових предлога, скупштина је задужила управни одбор да припреми и друге предлоге за давање имена улица, тргова и објекта по спортистима и спортским догађајима, као и за њихово предлагање за друштвена признања.

Асоцијација ће покренути писање спортске енциклопедије Новог Сада, израдиће се календар значајних датума новосадског спорта, обележаваће се спортски јубилеји, успоставиће се регистар писаних, фото и видео записа о новосадском спорту, а водиће се рачуна о солидарности и здравственом и социјалном збрињавању бивших спортиста. Предложено је да одељење спорта Музеја града прерасте у музеј.

За председника Скупштине изабрана је прослављени џудиста Славко Обадов, редовни професор универзитета, а за председника управног одбора легендарни веслач Зоран Панчић. За потпредседнике скупштине изабрани су Марија Вегер, кошаркашица и Мирослав Виславски, новинар и бивши директор одбојкаша и фудбалера Војводине. За потпредседнике управног одбора изабрани су Васа Мијић, златни олимпијац и Добривоје Антонић, професор спорта и бивши председник САНС, а за генералног секретара Слободан Крнета, професор спорта и бивши генерални секретар САНС.

Асоцијација спортских ветерана Новог Сада је прво овакво удружење у Србији.