ОДРЖАНА ПАСУЉИЈАДА И РАКИЈАДА У ЂАЛИ

Под покровитељством Општине Нови Кнежевац, Месна заједница и Ловачко удружење „Ђала“ организовали су, 8. септембра, Шесту пасуљијаду и Пету ракијаду. Председница Савета МЗ Ђала Слађана Марић је изузетно задовољна одзивом такмичара, а члан Савета Јожеф Шајго додаје да је смисао ове традиционалне манифестације – пре свега дружење.

Најбољи пасуљ је скувала мештанка Јованка Плавшић, којој је помагао супруг Јова.

-Први пут сам освојила награду, а тајни нема – у кулинарству је љубав најбољи зачин, закључује Плавшићева.

Другу награду је освојила екипа девојчица, коју су чиниле Јована и Николина Уверић (кћерке председника Општине др Радована Уверића), са другарицом Петром Тривић – била је то, истовремено, и најмлађа такмичарска екипа. Док је трећенаграђена Зорица Шандор из Ђале, која наглашава да је за квалитет њеног пасуља заслужан супруг Золтан.

У припремању пасуља надметала се 31 екипа, а жири је оцењивао узорке 37 ракија – од кајсије, шљиве, дуње, крушке, вишње и лозе. Такмичари су били из Ђале, Српског Крстура, Новог Кнежевца, Суботице и Хоргоша, а организатори су се посебно захвалили екипи кулинара МЗ Српски Крстур, која се једина одазвала позиву домаћина да све месне заједнице из новокнежевачке општине бесплатно учествују у овом кулинарском дружењу.

За оцену квалитета ракија задужени су дегустатори секције Клуба произвођача ракије „Хоргош“. Жири су чинили Имре Новак (председник) и Ђерђ и Бенедек Баги (сви из Сенте).

-Ракије су веома добре, а ја највише волим најбољу ракију, нашалио се Имре Новак, који је са преосталом двојицом дегустатора оцењивао и квалитет пасуља.

Такмичаре и госте Пасуљијаде и Ракијаде забављао је Тамбурашки оркестар „Жице из равнице“ из Новог Кнежевца, тако да је у двориштву Ловачког дома у Ђали било весело.

Фото Златан Фехимовић

Извор: Општина Нови Кнежевац