ОДРЖАНА ПЕШАЧКА АКЦИЈА „СТАЗАМА САВЕ ЈЕРКОВА“

Пешачка акција „Стазама Саве Јеркова“  одржана је за викенд. Организатор ове акције је Зелена зона општине Кула, а руту која износи више од 10 километара прешло је око 70 учесника. Како су организатори навели, посебну драж овој акцији дао је велики број деце. Окупљање је било на пешачкој стази код ресторана „Ћуприја“, где је, након „велике ливаде“ и „Планинарског дома“, акција завршена. Током шетње учесници су направили паузу око 40 минута, током које су могли да се освеже, да виде дипломе и признања Саве Јеркова, али и да чују нешто више о меду и његовим позитивним својствима од стране пчелара Стјепана Лончарића. Присутнима се путем позива обратила и ћерка Саве Јеркова, Јулија Јерков Клајн, која живи у америчкој држави Мичиген. Она се захвалила свима што на један овакав леп начин чувају успомену на њеног оца и рекла је да и она на другом крају планете шета у част њеног оца. Немања Мајор из Зелене зоне општине Кула рекао је да је ово друга година како се ова акција реализује и да га радује већи број окупљених него што је то био случај прошле године:

„Ово је друга година како реализујемо ову акцију. Прошле године смо реализовали акцију недељу дана касније, док смо ове године поранили недељу дана, али сва срећа па нас је време послужило. Препешачили смо више од девет километара и то је рута којом су ишли кулски планинари предвођени Савом Јерковом. Ове године организатор је Зелена зона општине Кула, а прошле године је то била „Кула из твог угла“ и ми смо из еколошких разлога и реализације оваквих манифестација желели да направимо удружење, како би лакше могли да конкуришемо за неке фондове и да лакше организујемо оваква дешавања. Окупио се заиста велики број људи, поготово деце која су дошла са родитељима и учитељима“.

На „великој ливади“, где је била пауза, окупљене је дочекала Соња Лазић, унука Саве Јеркова. Лазићева је истакла да јој је пуно срце када види овако велики број људи  и да јој је посебно драго што се акцији одазвао велики број деце:

„Када видим једну овакву акцију, заиста ми је пуно срце. Прво, зато што ови дивни људи другу годину заредом организују овако нешто у част мог деде и то ми је први прелеп утисак, а друго због чега ми је пуно срце јесте велики број деце и то ми даје мотив и жељу за наставком функционисања планинарског клуба. Захваљујући овим људима и њиховим акцијама, име Саве и Марије Јерков ће вечно живети, а њиховим стазама ће увек неко шетати“.

Извор: Општина Кула