ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ,,УОБРАЖЕНИ БОЛЕСНИК“

  1. Општинску смотру драмског стваралаштва ,,Велимир Сандић Вељко“ отворили су домаћини, драмска секција Дома културе у Сивцу. Они су премијерно извели представу ,,Уображени болесник“, Жан Баптист Поклен Молијера, у режији Милоша Милошевића Шике. У прилог томе да се публици представа допала говори дупке пуна сала, али и громогласни аплаузи и осмеси које им је ова комедија измамила.

По речима редитеља, Милоша Милошевића Шике, није било лако радити Молијерову комедију која зна да буде крупан залогај и у професионалним позориштима. Уз све изазове са којима су се суочили током рада на представи, од немогућности да раде читав месец, до замене глумице недељу дана пред премијеру, напослетку је презадовољан изведбом и реакцијом публике:

,,Прошле године сам радио са децом и вероватно зато што су били задовољни, челници предивног Дома културе у Сивцу изразили су жељу да ове године, поред дечије, радим и представу за одрасле. Видео сам да су до сада радили домаће писце, савременике, па сам изразио жељу да радимо оно што до сада нису. Још давно сам маштао о томе да радим Молијера, који је мој узор, па сам се одлучио за ,,Уображеног болесника“, комедију која је свревременска. Када сам предложио било је мало сумње да ли они то могу, али гурали смо и изгурали. Поделу улога направили смо крајем прошле године. Из здравствених разлога нисам могао да радим током јануара, па смо озбиљно почели да радимо почетком фебруара, за тридесетак проба смо ово направили и по реакцији публике ми се чини да смо то добро урадили. Ја сам презадовољан, јер смо били принуђени да у последњих недељу дана заменимо улогу, па смо убацили једну младу глумицу. Ово је Молијер, некада се опекну и професионална позоришта. Вечерас је премијера, а што се тиче даљег играња ја као редитељ не пристајем да одиграмо премијеру и још једном – два пута. Не сматрам да је представа успешна ако се не игра 20 – 30 пута, а што да не и више“.

Директорка Дома културе у Сивцу, Вера Голубовић, истакла је да је ово једна од најстаријих манифестација драмског стваралаштва у Србији и искористила је прилику да се јавно захвали свим глумцима који ово раде из чисте љубави:

,,Ово је једна од најстаријих манифестација драмског стваралаштва у Србији јер је прва смотра у Сивцу одржана још давне 1947. године. Ми смо вечерас премијерно извели представу ,,Уображени болесник“. Ја сам презадовољна. Реакције публике су сјајне, сала је била пуна до последњег места и то је оно што је најбитније. Верујем да и глумцима који се глумом баве из чисте љубави више значи задовољна публика него пласман на даље такмичење. Желим јавно да се захвалим свим нашим глумцима који велики део свог слободног времена проводе увежбавајући представе у којима ми уживамо“.ћ

Главну улогу, улогу Аргана, понео је глумац Никола Пејин који је добио и награду за најбољег глумца представе. Како каже, награда му прија, али му је много важније што су они тим и што су увек ту да помогну једни другима. Он је имао привилегију да у овој представи игра са својом ћерком Анђелом којој је ово прва улога, а специфична је и по томе што је добила у последњем тренутку па је брзо морала да јој се прилагоди.

,,На самом старту, поред Шике, видели смо да ће то бити озбиљан посао и да ће то бити озбиљна прича. Трудили смо се, радили смо, имали смо и два дебитанта, лепо смо се уклопили, прича је лепо ишла и публика је фино прихватила. Награда као награда, наравно да прија, али је свако други могао добити. Све колеге су одлично одиграле и увек смо ту да помажемо једни другима“, рекао је Никола Пејин

,,Велика ми је част што сам добила прилику. Требало је да игрма мању улогу, у међувремену се десила замена, добила сам већу улогу, потрудила сам се и дала свој максимум. Изузетно сам задовољна вечерашњом изведбом, глумци су се потрудили и дали свој максимум и за мене су они најбољи“, истакла је Анђела Пејин.

Извор: Општина Кула