ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА “СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА КРОЗ МОГУЋНОСТИ ЗАПОШЉАВАЊА У ЦИЉУ ПРИСТУПАЊА СРБИЈЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ”

  1. априла 2018. године, у Малој сали Градске управе града Панчева, у 13 часова је организoвана презентација пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“.

Немачкa хуманитарна организација Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V., у Републици Србији, од октобра 2017. године реализује пројекат „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ који финансира Шведска агенција за међународну сарадњу “Sida”, а суфинансирају градови и општине обухваћени пројектним активностима.

Циљ пројекта је пружање подршке угроженим локалним заједницама у започињању микро и малих бизниса у циљним градовима и општинама. Након похађања радионица, незапослена лица, припадници угрожених група могу да конкуришу за донацију у опреми.
Корисници ће поред донација добити и могућност даљих обука, умрежавања и мeнторинг.

Циљна група су незапослени чланови угрожених група становништва, који живе у циљним градовима и општинама, сa посебним фокусом на жене, младе и неформалне сакупљаче секундарних сировина. Циљ пројекта је да се подржи најмање 20 појединаца, од чега 40% жена и 50% Рома.

Град Панчево и организација “Help” су потписале Меморандум о разумевању и након тога Уговор о сарадњи у оквиру пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ са посебним акцентом на младе – полазнике радне праксе, као и Уговор о сарадњи у оквиру пројекта „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ са посебним акцентом на жене и Роме.

Презентацији је, поред представника хуманитарне организације “Help”, присуствовао и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјална питања, који се присутнима обратио следећим речима:

– Град Панчево је ове године издвојио 32 милиона динара за све програме самозапошљавања, јавних радова, стручне праксе, студентске летње праксе и НИС прве шансе. Такође, ове године је град Панчево потписао уговор са Немачком хуманитарном организацијом “Help” у вези са доделом грантова. Надам се да ћете бити активни у овом процесу и поступку могућности добијања гранта у износу од 1.500,00 до 3.600,00 евра и на тај начин помогнете сами себи да дођете до запослења.

Представник Немачке хуманитарне организације “Help”, Предраг Ердоглија, ближе је објаснио значај поменутог пројекта.

– Уз финансијско учешће локалне самоуправе, ми ћемо кроз овај пројекат подржати најмање 20 бизниса, односно пројеката самозапошљавања за незапослена лица у области привреде и заната, тако да на тај начин пројекат није лимитиран за бављење потписника. Вредност пројекта је 43 хиљаде евра и биће спроведен у наредне две године. Поред овог пројекта за доделу грантова за самозапошљавање, који смо потписали са градом Панчево, постоји још један пројекат за решавање младих до 26 година кроз радну праксу која ће кренути да се спроводи крајем године, тако да ће другом приликом бити више речи о томе.

Само још једном да поменем да је донатор Шведска агенција за међународни развој и сарадњу “Sida”, кофинансијер је град Панчево, а организација “Help” ће спроводити пројекат заједно, у сарадњи са градом Панчево – истакао је Ердоглија.

Извор: Општина Панчево