ОДРЖАНА ПРИРЕДБА НА РУМУНСКОМ ЈЕЗИКУ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “ЖАРКО ЗРЕЊАНИН” У БАНАТСКОМ НОВОМ СЕЛУ

У Основној школи “Жарко Зрењанин” у Банатском Новом Селу, ученици су заједно са својим наставницима организовали приредбу на румунском језику, с обзиром на то да се настава у школи одвија на српском и румунском језику. Овом приликом су такође представљени обичаји Румуна за божићне и новогодишње празнике. Основна школа “Жарко Зрењанин” има укупно 463 ученика. Оно што је специфично, школа има осам одељења на румунском језику са укупно 73 ученика. Такође, у школи постоји изборни предмет, а то је матерњи језик са елементима културе и обичаја.

Мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, заједно је са Маринелом Блаж, директором ОШ “Жарко Зрењанин”, присуствовала приредби, честитала празнике и пожелела деци да се одморе за време празника, да добију пуно лепих поклона и да друго полугодиште крену са новим еланом:

– Ми смо данас овде дошли да заједно са ученицима и наставницима ОШ “Жарко Зрењанин” прославимо Божић, да видимо њихове обичаје, али и српске обичаје, јер они овде, као и у свим школама на територији града Панчева заједно живе, раде и заједно прослављају божићне и новогодишње празнике. Мало је децу пореметило то што су у претходној години због короне изгубили континуитет. Сада су се вратили пуним капацитетом и дали све од себе да нам ова школска година протекне без прекида.

Извор: Град Панчево