ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „НАШЕ ГАЈДЕ“ У СИВАЧКОМ ДОМУ КУЛТУРЕ

Ред музике, ред анегдота, ред књижевности. Тако би се, у једној реченици, могла описати промоција књиге „Наше гајде“, аутора Максима Мудринића, која је одржана у Плавој сали Дома културе у Сивцу. Промоција је по много чему била изван шаблона какав у већини случајева важи за формат књижевних вечери. Аутор књиге, Максим Мудринић рекао је да ова књига настала као епилог истраживачког рада и да је у њој обједињено све оно што није обрађено у музичкој литератури:

„Суштина књиге је да сам ја успео у току две године да сакупим, практично, материјал који није ниједан етномузиколог сакупио. Обишао сам све музеје, истраживао сам многе архиве и дошао до књиге која има три дела. То су „Градитељи гајди“, „Сачуване гајде“ и „Гајде у ликовној уметности“. Дакле, ја сам на једном месту спојио три ствари које нису обрађене у нашој музичкој литератури.“

Као што је и најављивано непосредно пред промоцију, програм је био необичан. Кроз причу и песму, аутор и присутни сетили су се старих гајдаша којих више нема, а који су оставили трага у култури овог народа и овог поднебља, али је било и речи о самом значају гајди и њиховог печата и доприноса у прошлости и садашњости на овом простору. Након завршетка формалног дела програма, уприличено је дружење присутних, као и продаја и потписивање примерака књиге. Када је, пак, о гајдама реч, ова књига само је један у низу доприноса њиховог препорода и враћања на културну и музичку мапу Војводине и Србије.

Извор: Општина Кула