ОДРЖАНА ПРВА НОВОСАДСКА ШТРУДЛИЈАДА

На првом спрату Спенса је у петак, 20. децембра од 17 до 22 часа по први пут одржана манифестација Новосадска штрудлијада. Под покровитељством Градске управе за привреду Града Новог Сада, а у организацији Друштва одрживог развоја „Дунав“. Излагачи су имали бесплатно учешће, са циљем подстицања предузетника из области гастрономије, у справљању специјалитета који представља прави, традиционални симбол Војводине.

Окупило се преко тридесет излагача, из Новог Сада и других војвођанских места. Произвођачи домаће штрудле по изворним старим рецептима изнели су како слатке тако и слане варијанте. Поред легендарних штрудли са маком, које су се највише продавале, орасима, рогачем, било је и неких посебних врста. Са сиром маскарпоне и вишњама, а затим оне преукусне са лешницима.

Видели смо штандове познате чурушке „Кранцле“, Актива жена Војводине „Војвођанка“ Нови Сад, а дошле су нам и представнице Удружења жена „Доловке“. Оне иначе у септембру сваке године организују својеврсну „оду штрудли“, односно „Доловачку штрудлијаду“ са учесницама из Војводине и Србије. Било је и баклава, божићних куглофа и других колача, слаткиша, гумених бомбона. Такође ручно рађени интегрални кекс радионице „Кексерија“, без адитива, конзерванса, млека и белог брашна, само од најквалитетнијих састојака.

Малишане је забављала аниматорка, а за оне мало старије уприличен је забавно музички програм са поп рок музиком, као и фестивал занатског пива Craft battle у организацији Клуба Пивара Нови Сад. Гостовала је сенћанска пивара „Аратор“ са својим занатским пивом. Новосадска мала крафт пивара Beerokrate представила је свој асортиман са типично војвођанским називима Кицош, Фрајла, Деран, Дођош, Курајбер.

Иако се први пут одржава, догађај је био изузетно посећен. Окупили су се како произвођачи тако и љубитељи овог укусног колача који нас све помало подсећа на детињство и наше баке. Било је за свакога понешто, почевши од поподневног дечјег програма. Провод се наставио у вечерње сате, за уживаоце домаћег пива и добре свирке. Свакако се надамо да ће се овако лепе идеје и убудуће реализовати. Мајстори да покажу своје умеће, а гурмани да уживају у добром залогају.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.