OДРЖАНА РAДИОНИЦА О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ И ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ

У Великој већници Градске куће данас је одржана рaдионица „Енергетска транзиција кроз енергетску ефикасност и обновљиви извори енергиаје“, која се реализује у оквиру пројекта „Energy efficient public power – E2P2“. Градски менаџер Загорка Панић изјавила је, тим поводом, како је овај пројекат одобрен у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије, да је водећи партнер Општина Сатница Ђаковачка и да је пројекат заснован на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике.

„Имплементација пројекта почела је 15. децембра 2019. и трајаће до 30. јуна 2022. године. Укупан буџет пројекта је 1,42 милиона евра, од чега је буџет Сатнице Ђаковачке готово 693.000 евра, а буџет града Суботице готово 727.000 евра“, навела је Загорка Панић.

У оквиру овог пројекта, додала је, Град Суботица и Општина Сатница Ђаковачка желе да уграде соларне системе, односно соларне електране (0,45 MW) на 14 јавних зграда у Сатници Ђаковачкој и Суботици.

„Сатница Ђаковачка своје активности усмерила је на постављање соларних панела на неколико јавних зграда, изградњу јавне расвете у општини и постављање соларних дрва.  Град Суботица ће поставити соларне панеле на девет објеката јавне намене, а то су: Техничка школа ‘Иван Сарић’, Дом за децу ометену у развоју ‘Колевка’, Предшколска установа ‘Наша радост’, Отворени универзитет, Основна и средња школа ‘Жарко Зрењанин’, Базен ‘Прозивка’, Политехничка школа и Основна школа ‘Соња Маринковић”. Радови  су у току, рок за постављање соларних панела је март 2022. године, с тим да смо их ми већ поставили на шест објека јавне намене“, навела је Загорка Панић.

У оквиру пројекта, додала је, на „Радијалцу“ и у насељу Прозивка постављене су соларне клупе, а соларно дрво на игралишту у Зоолошком врту Палић.

Присутнима на радионици „Енергетска транзиција кроз енергетску ефикасност и обновљиви извори енергиаје“ обратила се и пројект-менаџер пројекта „Energy efficient public power – E2P2“ Божидарка Голубовић.

Извор: Град Суботица