OДРЖАНА РАДИОНИЦА О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

У просторијама Економско- трговинске школе Кула 17.11.2022.године одржана је радионица о родној равноправности за чланове секције Вештине јавног наступа, комуникације, презентације – Т(оpical) Е(ntertaining) А(dvanced) TIME.

Радионицу је одржала Зорица Ачански-Омеровић, председница Савета за родну равноправност општине Кула уз подршку професорке Александре Секулић.

Радионица је одржана поводом предстојећег учешћа ученика школе у глобалној, светској кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ коју обележава хиљаду седамсто организација у преко сто држава света. Циљеви одржане радионице били су:

Први, да ученици учесници кроз конкретне примере сазнају више о родној равноправности, да открију стереотипе који постоје према половима појединачно, посебно према женама, и које врло често и сами имају; затим, да критички промишљају о родној равноправности, да износе своје ставове, аргументују их, да сучељавају мишљења у здравој комуникацији међусобног уважавања;

Други, да се ученици, чланови поменуте секције, припреме да учествују у вршњачкој едукацији осталих ученика школе тако што ће сами водити радионице о родној равноправности на часовима одељењског старешине у свим одељењима школе, а током обележавања и учешћа у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ (кампања обухвата пет важних датума: 25. Новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама; 1. децембар – Светски дан борбе против АИДС-а; 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима; 6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра;10. децембар – Међународни дан људских права);

У првом делу радионице Зорица Ачански-Омеровић, упознала је ученике са појмовима у вези са родном равноправношћу, релевантним истраживањима и чињеницама. Упутила је ученике у могуће начине планирања и организовања радионице. Предложила је садржаје на основу којих радионице могу бити изведене и изнела основна правила која треба да поштују приликом извођења радионица. Дала је многобројне предлоге у смислу одабира материјала за рад и савете како би активности могле да се спроводе и проширују. У другом делу, ученици су прошли радионицу онако како би она требало да изгледа када је ученици изводе са својим вршњацима и тако практично испробали начине рада. У динамичној атмосвери анализе материјала и аргументоване дискусије, ученици су изводили закључке о проблемима родне (не)равноправности критички се односећи према проблему. Уједно су стекли потребна знања и вештине који ће им помоћи у самосталном извођењу радионица за своје вршњаке, а у оквиру поменуте кампање „16 дана“.

Ученицима ће, у будућим предвиђеним активностима, подршка и помоћ бити професорке Ивана Илић и Александра Секулић, које руководе ТЕА TIME секцијом, али и водитељка радионице Зорица Ачански – Омеровић.

Извор: Општина Кула