ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ДУШАНА ВАСИЉЕВА

У Народном позоришту у Кикинди одржана је Свечана академија на којој је додељена књижевна награда “Душан Васиљев“, овогодишњем славодобнику др Милану Мицићу, генералном секретару Матице српске, за дело под називом “Чудо у Банату“. Тиме је завршен вишедневни програм обележавања стогодишњице смрти кикиндског експресионистичког песника Душана Васиљева. На академији су додељене и награде најуспешнијим гимназијалцима на литерарном конкурсу. Програму су присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач и његови сарадници.

“Написати таква дела, на прагу свог живота, мери се са генијалношћу, јер код читалаца изазива јаку емоцију, коју ретко могу многи да разумеју. Управо та енергија, снага коју је поседовао Душан Васиљев, водила га је ка жељи да, после рата, искаже патриотизам на свој, јединствен начин. Основао je Коло младих Срба и лист Слога. Његова дела, његов лик и све оно што је урадио, представљају неисцрпан извор љубави према свом народу, према својој земљи, према човеку. И не постоји лепши начин да се сва та лепота његовог размишљања симболично налази у центру нашег града, у згради која са поносом носи његово име“, рекао је градоначелник.

Овогодишњи славодобитник награде “Душан Васиљев“, истакао је да је Банат као његов завичај уједно и највећа инспирација:

“Почаствован сам што сам добио награду која носи име великог песника, на стогодишњицу његовог одласка и захвалан сам жирију што је препознао да се моја проза налази у сагласју са поезијом Душана Васиљева“, додао је др Милан Мицић.

На свечаности су награђени у гимназијалци чији су радови проглашени за најбоље на литерарном конкурсу. Прво место освојила је ученица кикиндске Гимназије Тиса Фелбаб, друго место припало је Петри Павловић са Филолошке гиманзије у Београду, док је треће место припало Филипу Влашковићу из ужичке Гиманзије:

“Ово ми представља заиста велико признање, јер ми је Душан Васиљев књижевно врло близак и читала сам доста његових дела. Рад је био инспирисан његовом најпознатијом песмом“, напоменула је Тиса Фелбаб.

Извор: Град Кикинда