ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ ЧЕТИРИ ШКОЛЕ ПОВОДОМ СВЕТОГ САВЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаности поводом обележавања школске славе Свети Сава коју су заједно организовале четири новосадске школе – Гимназија „Светозар Марковић“, Школа за дизајн „Богдан Шупут“, Балетска школа у Новом Саду и Музичка школа „Исидор Бајић“. Обједињена прослава организована је по први пут у простору Градске концертне дворане која сe налази у оквиру новоизграђене Музичко-балетске школе.

– Данас се заједно сећамо највећег српског светитеља – Светог Саве. Сви треба да будемо поносни на наше национално благо, на живот и дело Растка Немањића. Он је оставио неизбрисив траг у нашем језику, просвети, култури и духовном животу. Улагање у образовање je основ за постојање једне савремене и снажне државе. Тако је и наша обавеза, баш како је то чинио Свети Сава, да бринемо о будућности и деци, о условима у којима ће стицати образовање. Водећи рачуна о томе и чувајући темеље савремене  и снажне државе, Град Нови Сад улаже у обазовање, више него икада. Тако, ове године, Град издваја 7 милијарди 300 милиона динара за област образовања. Тренутно се изводе радови на више локација у граду на новим објектима Предшколске установе, као и основних и средњих школа. Планирамо и изградњу потпуно нових школа на Југовићеву, Сателиту, Адицама и Сајлову. Наставићемо да улажемо у школство, јер је знање предуслов напретка и раста, како појединца тако и читаве заједнице – рекао је градоначелник Ђурић честитавши ученицима и просветним радницима школску славу Светог Саву.

Директорка Балетске школе Сања Вучуревић истакла је да је заједничка прослава уприличена захваљујући пријатељству и одличној сарадњи новосадских школа, а да су тај дан духовности посветили ширењу светосавских врлина. Она се захвалила Граду Новом Саду на томе што су Балетска, као и Музичка школа, добиле своју сталну адресу, својеврсни храм образовања и културе, репрезентативну зграду на Булевару цара Лазара која ће наставити да негује и развија таленте.

Присутнима се на Свечаној академији обратила и директорка Гимназије „Светозар Марковић“ Татјана Вукадиновић.

– Вођени визијом неговања наслеђа нашег народа, повезали смо четири школе. Удруживши оно најбоље што имамо, а то су даровитост ученика, педагошка умећа професора, уз спремност на предан рад, произвели смо програм који ће, надамо се, из године у годину бити све богатији – рекла је Татјана Вукадиновић.