ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ОПТИ-БАЈК 2“

У Суботици је данас, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференције пројекта Оптимизација саобраћаја у пограничној зони изградњом бициклистичких стаза – „Опти-бајк 2“, чији је носилац град Суботица, а партнер локална самоуправа мађарског града Томпе, као наставак раније успешно окончаног ИПА пројекта подржаног у оквиру трећег конкурса Интеррег  ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија. У оквиру овог пројекта је, уз подршку Европске уније, изграђена бициклистичка стаза која повезује насеља Хајдуково и Бачке Винограде, у дужини од 1.500 метара, а на подручју града Томпе у дужини од 493,44 метра.

Завршној конференцији присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да верује да ће овај пројекат, који званично траје од 1. новембра 2021. до 31. октобра 2022. године, испунити постављене циљеве и допринети да се бициклистички саобраћај безбедно одвија, као и промоцији здравог начина живота, заштити животне средине, унапређењу бициклистичког туризма и развоју прекограничне сарадње.

„Пројекат се, сведоци смо, спроводио и у околностима када је ситуација у Европи и свету, због заоштравања сукоба у Украјини, све тежа. Искористио бих ову прилику да укажем на чињенице да су мир и стабилност, за које се залаже председник Србије Александар Вучић, услов сваког економског напретка и да односи Србије и Мађарске никада у историји нису били бољи“, нагласио је градоначелник Бакић.

Додао је како ће интензивирање регионалне и прекограничне сарадње и у наредном периоду бити један од примарних циљева суботичке локалне самоуправе.

„Потпуно је извесно да ћемо и даље настојати да градови и општине у Мађарској буду наши партнери на пројектима у разним областима, укључујући и оне који се односе на проширење мреже бициклистичке инфраструктуре, чијом реализацијом ћемо допринети развоју и јачању наших добросуседских односа“, истакао је Бакић.

Он је изразио захвалност свим учесницима пројекта и гостима конференције, а посебно представницима Града Томпе.

„Надам се да ћемо и у годинама пред нама бити посвећени неговању и чувању пријатељских веза и унапређењу међусобне сарадње и да ћемо, у циљу додатног зближавања и побољшања квалитета живота наших грађана, реализовати још много заједничких пројеката“, закључио је градоначелник Бакић.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) је истакао како је Суботица позната као град бициклиста, да је захваљујући овом пројекту изграђено 1,5 километара бициклистичке стазе између Бачких Винограда и Хајдукова и да је у оквиру пројекта „Опти-бајк 1“ изграђено 7,9 километара бициклистичке стазе на Келебији, Бачким Виноградима  и Хајдукову.

„Изградња бициклистичких стаза има вишеструки значај не само због традиције и због тога што је Суботица позната као град бициклиста, него и због тога што све више људи и за рекреацију, и за долазак на посао, користи овај вид саобраћаја који је много безбеднији, а свакако је нови и веома популаран вид туризма не само код нас, већ и у Европи. Управо због тога изградња ових бициклистичких стаза, поготово што воде према  граничним прелазима, доприноси том виду туризма и у нашем граду“, нагласио је Балинт Пастор.

Упитан да ли има перспективе  за „Опти-бајк 3“ др Балинт Пастор је рекао да вероватно има и да је недавно расписан нови конкурс унутар ИПА прекограничне сарадње између Србије и Мађарске.

„Не градимо бициклистичке стазе само захваљујући тим европским фондовима. Свакако да постоји план и постоји изузетно велика потреба да се изгради бициклистичка  стаза ка Привредној зони у Малом Бајмоку. То од нас очекују људи који су тамо запослени тако да ћемо посветити пажњу и наставку изградње бициклистичких стаза у нашем граду“, рекао је др Балинт Пастор.

Присутнима на завршниј конференцији обратили су се и потпредседница Народне скупштине Републике Србије, председница Одбора за европске интеграције, Елвира Ковач, заменик градоначелника Суботице, Имре Керн, програмски менаџер Заједничког секретаријата Интеррег ИПА ХУ-СРБ, Агнеш Добротка, градоначелник Томпе, Ласло Вех, руководилац Службе за управљање путевима Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица,  Милан Марјанов, и менаџер пројекта „Опти-бајк” за Суботицу, Акош Ујхељи.

Нове стазе за бицикле направљене су по међународним стандардима, с тим да је пројектно-техничка документација за њихову изградњу, као што знате, урађена раније захваљујући финансијској подршци Европске уније путем Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, као резултат сарадње Суботице, Томпе и Ашотхалома.

Укупна вредност овог пројекта је око 566.000 евра. Европска унија је пројекат подржала са 387.775,69 евра, а донација за Град Суботицу износи 197.605,88 евра.

Извор: Град Суботица