ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ЗАШТИТА БИОДИВЕРЗИТЕТА И ВОДА ЈЕЗЕРА ПАЛИЋ И ЛУДАШ”

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога. 

„Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у потпуности утрошила и пројекат успешно реализовао“, казао је градоначелник Бакић.

Навео је да је у оквиру активности које је урадила суботичка локална самоуправа усвојен План за унапређење еколошког стања Палићког језера и његове околине; завршен Мастер план одвођења отпадних вода насеља Палић; урађена комплетна пројектно-техничка документација за изградњу канализационе мреже у насељу Палић; пирикупљно више од 750 потписаних изјава којом будући корсници потврђују прикључење на канализациону мрежу; успостављен механизам управљања јавним зеленим површинама; усвојен План детаљне регулације за језеро Лудаш и обезбеђена средства у буџету Града Суботице за експропријацију земљишта.

„Овај пројекат, у који је Немачка развојна ’KfW’ банка укупно уложила 7,8 милиона евра, док је Град Суботица определио око један милион евра, званично је отпочео у новембру 2017. године, потписивањем Посебног споразума између ’KfW’ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, ЈКП ’Водовод и канализација’ Суботица и ЈП ’Палић-Лудаш’ Суботица. Да је пројекат успешно реализован, говори и чињеница да је у свом промотивном споту ’KfW“ своју успешну двадесетогодишњу сарадњу са Немачком уврстио као пример пројекат ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’“, истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Додао је да је у оквиру пројекта изграђено 22 километра канализационе мреже у насељу Палић, црпна станица и потисни вод у дужини од пет километара, као и да је унапређен рад пречистача отпадних вода у Суботици.

„Осим тога, изграђен је зелени заштитни појас око језера Палић и језера Лудаш, са платформама, осматрачницама и одмориштима, као и пешачко-бициклистичка стаза на обали језера Палић. Извршена је и биоманипулација, излов коровских врста рибе, што у комбинацији са наведеним инвестиционим мерама има за циљ очување биолошке разноврсности и побољшање квалитета воде у језеру Палић и језеру Лудаш“, нагласио је градоначелник Бакић.

Он је, на крају обраћања, изразио захвалност Влади Републике Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Влади Немачке, „KfW“ банци, Немачкој организацији за међунардну сарадњу, предузећима учесницима у пројекту – ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈП „Палић-Лудаш“, „Парк Палићу“ д.о.о и Консултанској кући „Posh and Partners“, као и свим запосленима у локалној самоуправи који су допринели реализацији овог пројекта.

О техничким детаљима овог пројекта говорио је заменик градоначелника Имре Керн који је изнео и једну подударност. 

„Јуче је у Монтреалу на великој међународној конференцији усвојен програм заштите биодиверзитета у светским размерама, дата је иницијатива да се велика средства издвоје за заштиту биодиверзитета и оно што је врло значајно тражи се од свих учесника у свету да се повећају заштићене зоне у оквиру и морских и сувоземних површина. Ово  кажем зато што смо ми, као град Суботица, то давно препознали и пуно смо учинили да ставимо под заштиту одређене територије у граду, северне територије града Суботице, под заштитом су и Палићко и Лудашко језеро. Мислим да је то врло значајно за будућа покољења,  јер смо ми наследиили животну средину од наших предака и наша је обавеза  да предамо заштићену животну срединуи нашим потомцима“, истакао је Имре Керн.

Он је додао да ће град Суботица у наредном периоду преузети све обавезе  да се све што је урађено у смислу заштите животне средине адекватно користи и унапреди. 

На завршној конференцији пројекта „Заштита биодверзитета језера Палић и Лудаш“, присутнима у Великој већници Градске куће обратили су се и ПР Консултанта „Posh and Partners“ на овом пројекту, Јелена Мисита, и представник Консултанта „Posch and Partners“, Марко Стојчић.

Извор: Град Суботица