ОДРЖАНЕ 2. „КИКИНДСКЕ ТАМБУРАШКЕ СВЕЧАНОСТИ“

У Народном позоришту у Кикинди одржан је други фестивал тамбурашке музике „Кикиндске тамбурашке свечаности“, под покровитељством Града Кикинде и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Прво место на фестивалу, на ком су учествовали оркестри из Новог Бечеја, Новог Сада и Новог Кнежевца, освојио је новосадски ансамбл “Занатски“, док је за најбољег тамбураша на фестивалу, одржаном у част нашег суграђанина, Живицу Грастића, проглашен Марко Коловић из победничког оркестра. Догађају су присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач, као и чланице Градског већа, Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

“Поносан сам на идеју Културног центра који је иницијатор одржавања овог фестивала на ком су наступили квалитетни извођачи, који су публици приредили прави празник и у ком су уживали. Ми и јесмо колевка тамбурице и желимо да љубоморно чувамо ту традицију. Град Кикинда ће увек подржати Кикиндске тамбурашке свечасноти са жељом да подигнемо програм на виши ниво“, рекао је градоначелник.

Друго место на фестивалу припало је ансамблу “Алдумаш“ из Новог Сада, трећепласирани је био оркестар “Лале“ из Новог Кнежевца, а специјалну награду добио је млади примаш Жељко Станков из Новог Кнежевца. У оквиру ревијалног програма наступили су проф. др Агота Виткаи Кучера, Данијела Јовановић и Милан Прунић Дума:

“Врло сан поносан што ми је припала награда за најбољег солисту на фестивалу, али без доброг оркестра то не би било могуће, тако да бих захвалио својим момцима и похвалио организаторе“, истакао је лауреат, Марко Коловић.

“Много нам значи награда и генерално наступ на фестивалу јер нам је ово био први наступ у пуном саставу, ово нам је и прва награда јер смо се први пут окупили ове године у фебруару и имамо сви двадесетак година“, истакао је Огњен Недељков, из победничлког ансамбла “Занатски“.

Жири су чинили проф. др Агота Виткаи Кучера, из Светке тамбурашке асоцијације, потом проф. Смиљана Јанчић, диригенткиња Градског тамбурашког оркестра “Бранко Радичевић“ из Руме, Зоран Бугарски Брица, руководилац Центра тамбурашке културе Нови Сад и Бранимир Јовановић из Великог тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводине:

“Прошле године смо експериментално пробали да видимо да ли фестивал има публику и онда се уверили да Кикинђани знају шта је квалитетна музика јер је Кикинда град у ком се ниједно славље не може замислити без тамбураше музике“, надовезао се Марко Марковљев, В.Д. директора Културног центра Кикинда.

Извор: Град Кикинда