ОДРЖАНЕ 25. СЕВЕРНОБАНАТСКЕ ЖЕТЕЛАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ У САЈАНУ

У Сајану су одржане 25. Севернобанатске жетелачке свечаности, у организацији Културно-уметничког друштва “Ади Ендре“, под покровитељством Града Кикинде и Месне заједнице. На традиционалној манифестацији, која је окупила шест екипа из Сајана, Чоке, Црне Баре, Остојићева, Сенте и Мађарске, представљен је стари, односно ручни начин кошења жита, а посетиоци су били у прилици да пробају и жетелачки банатски доручак, који је обиловао домаћим хлебом, кобасицама, сиром, кромпиром и јајима. Манифестацији су присуствовали Никола Лукач, градоначелник Кикинде, Рамона Тот, чланица Градског већа задужена за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Традицију, коју смо наследили од наших предака, треба љубоморно да чувамо, да негујемо обичаје на које смо, као мултикултурална средина, веома поносни, како би све то пренели млађим нараштајима. Поред тога, ова манифестација представља леп спој дружења на међународном нивоу, као и размене искуства и то је један од разлога што ће Град Кикинда и Месна заједница Сајан увек подржати овакве манифестације, како би се она омасовила и сваке године имала све више такмичара који би нам показали вештину ручног кошења жита“, рекао је градоначелник.

Манифестација је започета још давне 1995. године, са намером да се традиција ручног кошења жита очува и на северу Баната:

“До сада смо сигурно имали преко сто екипа које су учествовале код нас. Некада се на нашој манифестацији надметало по 20 екипа, али се упоредо са нашом, одржавају овакве манифестације и у другим местима у Војводини, тако да је ове године било мање такмичара. Имали смо шест екипа, посетили су нас такмичари из неколико војвођанских места и Мађарске“, додала је Шара Бењоцки, председница КУД-а “Ади Ендре“ из Сајана.

За Месну заједницу Сајан одржавање Севернобанатских жетелачких свечаности представља један од најважнијих догађаја током године:

“Веома нам пуно значи што су својим присуством манифестацију увеличали градоначелник и његови сарадници, што је знак да су препознали значај наше манифестације, надалеко познате не само у нашој општини, већ и у целом региону. Наставићемо да помажемо локалном КУД-у како би се традиција ручног кошења жита очувала и преносила на млађе генерације“, напоменуо је Золтан Тот, председник Савета Месне заједнице Сајан.

Извор: Град Кикинда