ОДРЖАНЕ IX ИНКЛУЗИВНЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА – ПРИМЕР ИНКЛУЗИЈЕ, ХУМАНОСТИ И ТОЛЕРАНЦИЈЕ НА ДЕЛУ

У присуству више од хиљаду учесника и гледалаца у зрењанинској “Кристалној дворани”, уз пуно позитивне енергије, данас се девети пут одржавају традиционалне Инклузивне игре без граница, манифестација која је од 2016. године уврштена у календар званичних градских манифестација и као таква подржана од стране Града Зрењанина. Под препознатљивим слоганом “Кад границе не постоје, играмо се много боље”, ову јединствену инклузивну дечију, спортску и друштвену манифестацију, организује Основна и средња школа “9. мај” из Зрењанина, уз подршку локалне самоуправе. Након две године паузе, изазване епидемијом, данашња манифестација окупила је на терену “Кристалне дворане” око две стотине учесника из основних школа са територије Града Зрењанина, Предшколске установе Зрењанин, децу из редовне популације, ментално недовољно развијену децу, њихове васпитаче, наставнике и родитеље.Обраћајући се присутнима, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је Зрењанин град спорта, али и град инклузије, хуманости, толеранције.
“И то, пре свега, због вас, добрих људи, добрих ђака, родитеља, наставника и организатора ове манифестације. Драга децо, честитам вам свима, данас сте сви победници, уживајте, дружите се, не мислите на резултат, пошаљите још једну лепу слику из “Кристалне дворане”, још једну лепу слику из Зрењанина”, поручио је градоначелник Салапура, који је присуствовао отварању заједно са сарадницима, помоћницом градоначелника Маријом Дамјановић и генералном секретарком Спортског савеза града Зрењанина Вукосавом Ђапић Атанацковић. Градоначелник Салапура подсетио је да је град недавно обележио Међународни дан особа са инвалидитетом, уз закључак да у друштву и даље постоје предрасуде, које налажу да морамо да имамо инклузивно друштво и инклузиван приступ, између осталог, и кроз овакве манифестације. 
“Мислим да смо, у односу на почетак организовања Инклузивних игара, пуно напредовали у уклањању баријера, посебно према особама са сметњама у развоју. Основна и средња школа “9. мај”, али и све основне школе са територије града, показују да у Зрењанину постоји инклузија, да у Зрењанину нема баријера, када је у питању однос према друштвено осетљивим групама. Драго нам је што смо помогли ову манифестацију, што ћемо чинити и у наредном периоду, а када је у питању школа “9. мај”, желим да истакнем да следеће године крећу радови на завршетку новог, савременог објекта у ком ће боравити ученици ове школе, за који је припремљена пројектно-техничка документација и обезбеђена средства Покрајинске владе у износу од 6 милиона динара”, казао је градоначелник Салапура. Игре је симболично отворио Филип Бартоле, освајач три медаље у атлетици на Специјалној олимпијади у Абу Дабију 2019. године. Након тога, сви у дворани, загревањем и плесом уз популарну нумеру “Wavin’ Flag”, начинили су упечатљив увод у такмичарски део 9. Инклузивних игара без граница.  
 Директорка ОСШ “9. мај” Снежана Вукић рекла је да је оваква манифестација прави пример инклузије на делу, која се кроз спорт лепо и лако спроводи. 
“Деца се заједно такмиче, поштују различитост и на терену су иста, разговарају језиком игре и спорта, који сви разумемо. Такође, на трибинама је данас више од хиљаду навијача и ове године смо организовали превоз за децу из 17 школа у насељеним местима. Наше игре се већ пету годину одржавају под окриљем Града Зрењанина, и ја се захваљујем свима који нас подржавају сваке године, почев од Градске управе и градоначелника, до наших пријатеља из компаније “Гомекс”. Посебно се радујемо што је овога пута, уз градоначелника, игре отворио Филип Бартоле, наш некадашњи ученик”, поручила је директорка Вукић.  

Извор: Град Зрењанин