ОДРЖАНЕ VII ТРАКТОРИЈАДА И IX КОТЛИЋИЈАДА

Србобран је у суботу био домаћин два велика, традиционална скупа намењена свим људима спремним да се такмиче у разним вештинама и умећима, као и онима који у слободно време у први план стављају дружење и забаву – VII Тракторијаде и IX Котлићијаде.

Велики дефиле србобранским улицама, у коме је учествовало више од 70 трактора, најавио је такмичења и дружење крај хиподрома, а на овом месту трактористе су дочекале и 33 мајсторске екипе за спремање котлића. Уз домаће екипе било је и оних из Куле, Купусине, Јаношхалме и других места. Крај хиподрома су одрана разна такмичења која су потврдила вештине тракториста за воланом, а посебан програм и игре биле су организоване за децу и младе. У културно-уметничком делу учествовали су чланови КУД-а „Бард“ и Клуба за неговање традиција и обичаја свих народа општине Србобран. 

„Задовољство ми је што видим да из године у годину Тракторијада и Котлићијада напредују, да расте број учесника и гостију који посећују ове манифестације, а наша је обавеза да на још бољи начим бринемо о свим манифестацијама јер оне чине идентитет нашег места. Оне склапају јединствену слику о Србобрану, формирају понуде које можемо пружити нашим суграђанима и свим гостима Србобрана, Турије и Надаља. Зато нам је важно да сви догађаји ове врсте буду из године у годину све бољи“, рекао је приликом отварања VII Тракторијаде и IX Котлићијаде Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. Уз представнике општине Србобран манифестацијама су присуствовали и Роберт Отот, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и Виктор Молнар, заменик директора Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

РЕЗУЛТАТИ

Прва дисциплина: управљање трактором између препрека

 1. Саболч Форгач
 2. Роберт Сабо
 3. Лорант Селеши
 4. Иштван Брашњо
 5. Богдан Гложански

Друга дисциплина: управљање трактором – рикверс 

 1. Лорант Селеши

2, Жарко Дебељачки

 1. Слободан Чобанов

Најмлађи такмичар је био Тамаш Балаж (9 година), такмичар из најудаљенијег места је Иштван Чеке из Руменке, а најуређенији и најчистији трактор имао је Чонгор Кочиш. Награђене су и две такмичарке: Шаролта Фиштес и Богларка Форгач. Најстарији такмичар је био Лајош Сокола, рођен 1949. године. Организована су и бројна такмичења за посетиоце, посебно за младе – натезање конопца, скакање у џаку, бацање чизме… За све победнике обезбеђене су вредне награде – пехари, поклони у виду опреме и мазива за тракторе и машине, летовање у Сутомору, ХТЗ опрема и слично.

Резултати у кувању котлића:

 1. Тук Плус
  2. Равногорци
  3. Јаношхалма

Извор: Општина Србобран