ОДРЖАНИ 24. „ДАНИ ВИНА“ У ИЂОШУ

У организацији Удружења винара и виноградара „Шасла“, у Иђошу су одржани 24. “Дани вина“, под покровитељством Града Кикинде и Месне заједнице. Ове године пристигло је 195 узорака свих сорти вина из Кикинде и околних села, Мужље, Чуруга, Тараша, Темерина, Сремских Карловаца, и Зрењанина. За месног победника проглашено је Удружење “Шасла“, док је градски и генерални победник манифестације Кикинђанин Ненад Миладински. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заједно са својим сарадницима и делегацијом пољског града Јасло, присутвовао је свечаном освећењу винограда породице Степанов, прошлогодишњих победника, а потом и отворио покрајинску манифестацију.

“Град Кикинда годинама подржава ову манифестацију и винаре, како би се одржала традиција производње квалитетних вина на овом подручју. Иђош је јако поносан на ову своју манифестацију, која привлачи велики број посетилаца, а организација је сваке године на све вишем нивоу. Гости из Пољске су заиста одушевљени начином на који Иђошани овај догађај организују по неким старим обичајима. Настојаћемо да нам манифестације буду још боље и масовније“, поручио је градоначелник.

Принања су уручена за освајаче 40 златних, 64 сребрне и 63 бронзане медаље:

“Имамо разлога за задовољство што се тиче године јер су се нека вина заиста издвојила по квалитету, па су и награђена златним медаљама“, објаснио је Марко Миркоњ, председник Удружења „Шасла“.

Месна награда припала је иђошком удружењу за каберне совињон, док је градски и генерални победник награду освојио за црно вино од пет сорти грожђа.

“Упркос бројним проблемима, успео сам да направим победничко вино од грожђа из мог винограда, а у питању је комбинација сорти каберне совињон, каберне фран, мерло, франковка и шираз“, додао је Миладински.

Извор: Град Кикинда