Одржани „Дани крстурске паприке 2019“

У Руском Крстуру је јуче одржана традиционална, осма, манифестација „Дани крстурске паприке 2019.“.

Програм је почео у 10,00 часова припремањем традиционалних јела и дегустацијом специјалитета од паприке, након чега је уприличен обилазак поља фирме „3КИ и њиховог хибрида паприке“ и одржан скуп откупљивача и произвођача паприке и излазак на терен и обилазак више парцела под паприком. Током целог дана у центру села, на штандовима који су постављени тим поводом одржана је изложба паприке и других повртарских производа, производа домаће радиности, старих заната и сувенира.

Централни део свечаности почео је у 17,00 часова дефилеом парадних запрега Коњичког клуба „Русин“ и гостију клуба.

Манифестацију „Дани крстурске паприке 2019.“ отворио је у име локалне самоуправе, Дамјан Миљанић, председник општине Кула, који је истакао да је локална самоуправа покровитељ многих манифестација у нашој општини, а посебно оваквог једног дешавања. Председник је додао да то нису само „Дани паприке“, већ промоција свеукупних привредних активности у Руском Крстуру, јер су многе мале и средње фирме изложиле своје производе на својеврсном сајму.

Организатор манифестације је Удружење произвођача паприке „Капсикум анум“. Председница овог Удржења, Душица Орос, није крила задовољство овогодишњим одржавањем „Дана крстурске паприке“, јер је у односу на прошлу годину манифестација богатија за већи број учесника из наше земље и окружења. Она је додала да су колеге из окружења највише заинтересоване за нашу производњу,  и начин на који наши прозвођачи то раде. Душица је истакла да је овогодишња паприка доброг квалитета и да ће постићи добру откупну цену.

И ове године вредне награде подељене су за најлепши штанд, најлепшу маску на дечијем маскенбалу, који је одржан тим поводом и за највећу, односно, најтежу паприку.

Један од учесника  „Дана паприке“ је био и пољопривредни произвођач Јанко Чизмар из Руског Крстура, који је задовољан овогодишњим приносом, али не и чињеницом да се млади нерадо одлучују да раде у пољопривреди, конкретно у производњи паприке.

Комплетан доживљај употпуњен је културно музичким делом програма и концертом групе „Дивљи кестен“.

Покровитељи манифестације „Дани крстурске паприке 2019.“ су општина Кула и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Извор: Општина Кула