ОДРЖАНИ ДАНИ ПОЉА У КИКИНДИ: ОЧЕКУЈУ СЕ СЛАБИЈИ ПРИНОСИ ПШЕНИЦЕ

Пољопривредна стручна служба Кикинда организовала је Дан поља стрних жита и хербицидних огледа у кукурузу и сунцокрету. На традиционалној манифестацији истакнуто је да пољопривредници ове сезоне могу да очекују умањене приносе пшенице и јечма од 10 до 50 одсто, у зависности од локалитета. Љубан Средић, члан Градског већа задужен за пољопривреду и месне заједнице, рекао је да Град Кикинда и Пољопривредна стручна служба имају одличну сарадњу од које највећу корист имају управо кикиндски пољопривредници.

“Имао сам прилику да посетим неколико оваквих манифестација, тако да могу да кажем да су кикиндски Дани поља једни од најбоље организованих у Војводини. Одржавање овакве манифестације значајно је за Град Кикинду, с обзиром на то да су на једном месту пољопривредници, стручњаци, представници института и семенарских кућа. Имамо одличну сарадњу са Пољопривцредном стручном службом, која ће у наредном периоду бити још активнија имајући у виду да је ресорни Секретаријат пресељен на нову локацију, свега стотинак метара од Службе, што ће омогућити непосредну сарадњу Града и те установе“, рекао је Средић.

Јесењи део сезоне био је задовољавајући, имајући у виду да је било доста падавина са реалтивно високом температуром. Проблеми су настали од јануара када је пало свега 14 литара кише по квадратном метру, па све до 26. маја до када није било ефективних падавина:

“Јечмови су у фази технолошке зрелости, тако да жетву очекујемо већ почетком следеће недеље. Велики део пшенице је у воштаној зрелости, а жетву очекујемо крајем јуна. Недостатак падавина свакако је утицао на приносе. На већини терена принос ће бити умањен од 10 до 30 одсто, док ће на мањем делу терена приноси бити преполовљени“, истакао је Зоран Симић, из Пољопривредне стручне службе Кикинда.

“Један од основних разлога одржавања Дана поља је размена искустава, тако да смо и ове године планирали да одржимо две овакве манифестације. Ово је прилика да видимо како су се на огледним пољима сорте и хибриди показали у нашим условима. Имали смо заиста добру посету пољопривредних произвођача и компанија, што је само доказ да смо добри домаћини“, подвукао је директор Пољопривредне стручне службе Кикинда, Младен Ђуран.

Извор: Град Кикинда