ОДРЖАНИ ПОСЛОВНИ СУСРЕТИ ТУРИСТИЧКЕ ПРИВРЕДЕ ВОЈВОДИНЕ И  ПРИМОРСКО-ГОРАНСКЕ И ИСТАРСКЕ ЖУПАНИЈЕ, РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

ОДРЖАНИ ПОСЛОВНИ СУСРЕТИ ТУРИСТИЧКЕ ПРИВРЕДЕ ВОЈВОДИНЕ И ПРИМОРСКО-ГОРАНСКЕ И ИСТАРСКЕ ЖУПАНИЈЕ, РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

Привредна комора Војводине (ПКВ), у сарадњи са Жупанијском комором Ријека, у периоду од 8. до 10. маја организовала је тродневну посету војвођанске туристичке привредне делегације Приморско-горанској и Истарској Жупаније, Република Хрватска.

У оквиру посете, у четвртак 9. маја 2019. године у Жупанијској комори Ријека, одржан је Пословни форум представника туристичке привреде Војводине и Приморско-горанске и Истарске Жупаније са циљем успостављања нових пословних контаката, интензивирања пословне сарадње на подручју туристичке размене, те развоја билатералне сарадње и економских односа две регије.

Приликом отварања Форума, председник ХГК-Жупанијске коморе Ријека проф. др Видоје Вујић је истакао задовољство добром пословном сарадњом са Војводином и посебно Новим Садом, градом-побратимом са Градом Ријека и бројним заједничким привредним активностима ПКВ и Жупанијске коморе Ријека, који су резултат потписаног Протокола о сарадњи.

Виши саветник за туризам у ПКВ Драгица Самарџић, која је предводила војвођанску туристичку делегацију, представила је  туристичку понуду АП Војводине, истакла је да посебан интерес за сарадњу постоји у области туризма – пре свега дугогодишњи пријатељски односи две регије, географска близина, као и атрактивност и различитост туристичке понуде региона, Нови Сад и Ријека су градови-побратими, Нови Сад носи овогодишњу титулу Европске престонице младих, а 2021. године Европске престонице културе, а Ријека је 2020. године Европска престоница културе.

„Војводина бележи константан раст броја долазака туриста и остварених ноћења тако да је прошле године остварено повећање броја долазака туриста за 8,5 одсто броја ноћења за 13,5 одсто у односу на исти период 2017. године. Када је структура у питању, страни туристи остварују веће повећање и у доласцима – више од 14 одсто, и  у ноћењима – више од 17 одсто. Што се туриста из Хрватске тиче, иако смо током године остварили  повећање  броја долазака за  12,5 одсто  и броја ноћења за 15,6 одсто, мислим да имамо много више потенцијала и могућности за већи раст“, рекла је Драгица Самарџић.

Додала је да је Војводина изградила веома богату и разноврсну туристичку понуду.

„Нови Сад је град који после Београда, посећује највећи број туриста, у Војводини се одржавају многобројне манифестације, познати смо по доброј гастрономији, чардама и салашима, вински туризам је остварио велику експанзију у Војводини, а гостопримство добрих домаћина чини боравак туриста незаборавним“, нагласила је Самарџић.

Након пленарног дела Форума, представници туристичке привреде Војводине имали су прилику да учествују у индивидуалним разговорима са представницима фирми из ове регије – хотелијерима, туристичким агенцијама, Удружењем марина ХГК и трговачким ланцима. Приликом тродневне посете Приморско-горанској и Истарској Жупанији, привредна делегација је имала договорене сусрете и посету Туристичкој заједници Крка, Туристичкој заједници Цриквеница, Обртничкој комори, хотелијерима и туристичким агенцијама у Опатији, Цриквенице, Врбоском и  Новом Винодолску.

 

Author Image
Lala
%d bloggers like this: