ODRŽANO 12. BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U ZRENJANINU

Na jezeru u centru Zrenjanina danas je održano tradicionalno, 12. Bogojavljensko plivanje, a za Časni krst zaplivalo je trideset devet učesnika. Svi koji su danas ušli u vodu centralnog gradskoj jezera ujedno su i pobednici, a čast da u svom domu čuva Časni krst do narednog Bogojavljenskog plivanja pripala je Nemanji Mariću, studentu iz Zrenjanina. Osim iz Zrenjanina i okoline, učesnici manifestacije stigli su iz više mesta širom Vojvodine. Među plivačima i ovoga puta bila je jedna dama: osamnaestogodišnja Zrenjaninka Tijana Rešković.

Kao i svake godine, nakon obnavljanja ove tradicije 2009. godine, manifestacija je privukla i veliki broj naših sugrađana, njih nekoliko hiljada, koji su ispunili prostor oko jezera, sve do Malog mosta. Po treći put plivači su u vodu ušli s namenske talpe, donacije kompanije NIS. Manifestaciji su prisustvovali i brojni funkcioneri lokalne uprave, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, zamenikom Sašom Santovcem, pomoćnicima Duškom Radišićem, Simom Salapurom i Draganom Ćapinom, predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem i sekretarom Skupštine grada Milanom Mrkšićem. 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, obraćajući se na konferenciji za novinare nakon plivanja, čestitao je pobednicima, ali i svim ostalim učesnicima današnje manifestacije u Zrenjaninu, Kleku i Farkaždinu, tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”.

“Velika mi je čast što imam priliku da vas pozdravim na današnji dan, da se zahvalim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao našem suorganizatoru ovog događaja, naravno i Kulturnom centru Zrenjanina, vaterpolo i plivačkom klubu i svima koji su doprineli uspešnoj organizaciji. Drago mi je što se viđamo i razgovaramo na Bogojavljenje, nadam se da će svake godine biti bar onoliko učesnika koliko može naša talpa da izdrži, ako ne, proširićemo je, jer je ovo jedna od najlepših slika koje šaljemo iz našeg grada”, poručio je Janjić. 

Poklon Nemanji Mariću uručio je kum ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a čestitke su mu uputili i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji su se takođe obratili na konferenciji za novinare u Kulturnom centru, nakon manifestacije. Posebne čestitke upućene su i jedinoj pripadnici lepšeg pola koja je zaplivala danas, Tijani Rešković.  

“I ove godine, kao i prethodnih, zahvalni smo Gospodu što smo se okupili da organizujemo ovo plivanje do Časnog krsta bogojavljenskog. Manifestaciju smo jutros započeli svetom liturgijom u našem hramu, nakon toga smo osvetili bogojavljensku vodu i u litiji krenuli zajedno do našeg gradskog jezera, i pozdravili naše plivače, koji su svi vitezovi i svi su pobednici. Bilo je nekih nedoumica i nesuglasica, ali govorimo i ove godine, kao svih godina što smo govorili, plivanje do Bogojavljenskog krsta nije takmičarskog karaktera, svi koji uđu u vodu su pobednici i svi koji doplivaju do krsta, celivaju Časni krst i dobijaju Božji blagoslov. To je suština plivanja”, kazao je jerej Veselin Vlaški.

 Nemanja Marić, devetnaestogodišnji student iz Zrenjanina i sportista – plivač, zaplivao je po drugi put za Časni krst i rekao je da nije bilo nimalo naivno ući u veoma hladnu vodu. 

“Za mene je pobednik svako ko je ušao u takvu vodu i želim svima da se zahvalim na odličnoj organizaciji. Učešće u ovakvom događaju mi puno znači”, kazao je Marić i dodao da će se prijaviti i naredne godine za učešće u manifestaciji.

 Organizatori 12. plivanja za Časni krst bili su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin – hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, uz više pokrovitelja. 

Izvor: Grad Zrenjanin