ОДРЖАНО 38. ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА У НАДМЕТАЊУ ГУСАНА У МОКРИНУ

У Мокрину је одржано финале 38. Светског првенства у надметању гусана. Победник овогодишње “Гусанијаде“ је Жућко, Лазара Адамова, који је у финалу савладао Црвеног, Миодрага Трнића. У категорији једногодаца победио је гусан Вук, Живице Терзића, док је у категорији двогодаца злато освојио Гром, Данијела Огњанова. Манифестацији, коју је организовало Удружење “Бело пере“, присуствовао је градоначелник Кикинде, Никола Лукач заједно са својим сарадницима. Ове године надметало се преко 130 гусана у свим категоријама.

“Драго ми је што је велики број посетилаца из других места присуствовао манифестацији што само показује да су овакви програми веома интересантни и привлаче велику пажњу. Колико је одржавање финала важно, толико је и ово дружење и окупљање врло битно за цело село, које је препознатљиво одувек по врло специфичним програмима, које ће Месна заједница и Град Кикинда увек подржати“, рекао је градоначелник.

Победнички гусан Жућко већ је освајао злато у млађим категоријама:

“Имамо врло добре и квалитетне гусане, волим што сам први на манифестацији. Имао сам осећај да ће мој гусан победити, али сам знао да ће бити тешко. Деда ме је саветовао, а доста сам научио и од тате“, додао је власник победничког гусана, Лазар Адамов.

Борбе су и ове године у свим категоријама биле неизвесне:

“Посебне припреме не постоје, то је нешто што је њима урођено и како време одмиче тако и њихова припрема долази сама по себи, а ми можемо само да им обезбедимо боље услове попут шетње, воде и купања“, подсетио је Живица Терић, председник Удружења “Бело пере“.

Извор: Град Кикинда