OДРЖАНО ОСМО ПО РЕДУ „ЛИЧКО ПРЕЛО“

Удружење Личана „Лика“ из Суботице организовало је 11.02., у ресторану „Спартак“, традиционално, осмо по реду „Личко прело“, наводи суботица.инфо. Манифестацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да Удружње Личана „Лика“ поред велике посвећености неговању духа заједништва Личана с циљем да се не заборави завичај, његова култура, традиција и обичаји, својим бројним активностима наставља да одржава везе са родним крајем, али и да доприноси развоју Града Суботице.

Ово вече чини ме посебно срећним и поносним због великог броја присутних припадника мог народа. Поред традиционалног окупљања, ми вечерас, са осмог ’Личког прела’, шаљемо и поруку нашег јединства, снаге и постојања. Не треба посебно да наглашавам да из краја из којег потичу Личани, краја који је изнедрио многа славна имена српске историје, потиче и највећи светски ум Никола Тесла“, казао је градоначелник Бакић.

Он је истакао да и ову прилику користи да подсети да живимо у веома изазовним временима и да је зато неопходно да будемо јединственији него икад, да се узајамно поштујемо и једни друге подржавамо, јер ћемо, како је рекао, нашим заједништвом и јединством сачувати и одбранити наш национални индетитет, нашу традицију, културу и нашу веру православну.

Како наш председник Србије Александар Вучић каже – ми немамо другу државу, имамо само нашу мајку Србију. И морамо да је одбранимо од свих оних који желе да је раскомадају“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на „Личком прелу“ обратио се и председник Удружења Личана „Лика“ Милош Борјан, који је пожелео добродошлицу свим гостима и изразио задовољство што се, после двогодишње паузе (2021. и 2022. године) због пандемије ковида-19, поново наставља традиционално „Личко прело“.

У културно-забавном делу програма у оквиру осмог „Личког прела“ наступила је етно група „Златовез“ из Музичке школе Суботица, КУД „Крајина“, из Београда, и група „Мерак Крајине“, из Београда.

„Личко прело“ је манифестација коју Удружење Личана „Лика“ организује једном годишње, а дан када се одржава је, по традицији, друга субота у фебруару. И осмо „Личко прело“ имало  је хуманитарни карактер, јер ће део прихода бити дониран Удружењу за ефектолошку подршку и едукацију „Тедеф“, из Суботице.

Извор: суботица.инфо