ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О КАТАРИНИ ИВАНОВИЋ

У Галерији Матице српске одржано је предавање о сликарки Катарини Ивановић а у оквиру циклуса Жена по мери друштва, циклуса који се одржава од септембра ове године.

Заправо, све се скоцкало тако да посетиоци добију један мали несвакидашњи свечани перформанс, јер су предавач Петар Петровић из Народног музеја у Београду и новосадска кустоскиња Мирјана Брмбота, одиграли улоге разговора у салону између Николе Крстића из Српског ученог друштва и Катарине Ивановић, све уз одговарајућу хаљину, лампу, чај и колаче.

Сем што смо остали без даха гледајући Катаринине портрете (насликала је, између осталих, и два портрета кнегиње Персиде Карађорђевић, рођене Ненадовић у Бранковини и један портрет Персидине сестре Анке Ненадовић), затим мртве природе и историјске сцене, закључили смо да је Катарина Ивановић по много чему била прва, што нас данас обавезује да разумемо положај прве сликарке и на бечкој и на минхенској академији, прве жене академика. Жене која је до краја живела за своју уметност и која је слике завештала у аманет народу.

Посетиоце позивамо да и следеће суботе чују неку нову причу о знаменитој жени једног давног доба.

За Vojvodjanske.rs, а била је права привилегија присуствовати: В. Раонић!