ОДРЖАНО ТЕМАТСКО ВЕЧЕ „СРПСКА У СРЦУ ТЕ НОСИМО“

У организацији Српске читаонице „Лаза Костић“ Сомбор и Завичајног удружења Срба „Коријени“, одржано је тематско вече „Српска у срцу те носимо“, у ком су учешће узели Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Бошко Антић, адмирал, Петар Шкрбић, генерал – потпуковник и Дарко Младић, председник комитета за подршку генералу Ратку Младићу. Поред представника војске Републике Србије, разних удружења и бројних суграђана, тематској вечери су присуствовали и градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и помоћник градоначелника за област културе и туризма Урош Бузаџић.

Пре самог програма, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, састао се са градоначелником Града Сомбора Антониом Ратковићем. Повод састанка био је разговор о могућностима јачања и унапређења сарадње града Сомбора са градовима и општинама у Републици Српској, као и припреме за овогодишњу, дванаесту манифестацију „Дани Српске у Србији“, која ће се ове године одржати у дванаест градова Србије.

Током тематске вечери, присутнима се обратио шеф Представништа Млађен Цицовић, рекавши да је важно сачувати јединство српског народа и додао да ће се у наредном периоду радити на проширењу сарадње како са установама културе у Сомбору, тако и са градским руководством.

„Вечерас смо овде једним лепим поводом на једној тематској трибини „Српска у срцу те носимо“, а ја бих рекао „Српска и Србијо, у срцу вас сви носимо“. Ми вечерас долазећи на ову трибину били смо у посети код градоначелника Сомбора и разговарали о сарадњи и свему ономе што у наредном периоду треба да радимо заједно. Као и прошле године, и ове године ће Република Српска бити овде у Сомбору, а ове године имамо у плану неколико нама значајних заједничких пројеката. Долазећи овде донели смо 450 књига издавача и аутора из Републике Српске и донирали Српској читаоници „Лаза Костић“, те на тај начин дали свој допринос да се дуга традиција коју има ова читаоница настави и да у овој читаоници буде и издања и издавача из Републике Српске. Желим вам пуно здравља и успеха и живела нам Република Српска, живела нам Република Србија“, рекао је Млађен Цицовић.

Гостима се обратио и градоначелник Ратковић, поздравивши како говорнике, тако и остале суграђане, додавши да ће Град Сомбор увек подржати манифестације које за циљ имају допринос очувању српског народа, културе и традиције.

„Желим да поздравим госте али и све вас драге суграђане који сте дошли вечерас да присуствујете овој тематској вечери. Желим да напоменем да нам је данас свима потребно јединство и рад на очувању српског идентитета, како би очували нашу културу, традицију и обичаје. Ми поштујемо друге, али морамо да чувамо наше. То је оно на чему ћемо радити у будућности и зато нам је потребно да имамо што више тематских вечери и програма као што је ово. Драго ми је што као Град имамо могућност да подржимо овакве догађаје и наставићемо са том подршком на задовољство свих нас. Захваљујем се на прелепом поклону од 450 књига које ће се наћи у овом прелепом дому и хвала вам на свему ономе што чините за наш град. Живела Република Србија, живела Република Српска и наш град Сомбор“, рекао је градоначелник Ратковић у свом обраћању.
Учесници програма разговарали су о процесу настанка Републике Српске, најмлађе српске државе, чијим настанком је спречено изгнанство српског народа са својих вишевековних огњишта и за чију слободу су многи хероји положили свој живот, бранећи своју породицу и свој дом. Поред тога, разговарало се и о тежњи ка много блискијим односима и већој сарадњи Републике Србије и Републике Српске, како би се сачувало јединство, култура, традиција и језик.

У културно – уметничком делу програма, учествовали су виолиниста Немања Голубић, народни гуслар Витомир Вулин и српска песникиња Ранка Срдић Милић.

Извор: Град Сомбор