ОДРЖАНО ВЕЧЕ ВИНА, РАКИЈЕ, ПОЕЗИЈЕ И МУЗИКЕ

У оквиру друге манифестације Дани ХОРЕКЕ у Новом Саду, у прелепом амбијенту и топлом гостопримству ресторана „Класика” у Радничкој 30А, одржана је промоција и дегустација вина и ракије. Организатор овог догађаја је Удружење „Проакта” на челу са младом амбициозном Јованом Јоргић а реализацију програма помогли су Градска управа за привреду и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Представљена су вина из винарија „Звонко Богдан” и „Думо” а по први пут на овакав начин – и три врсте ракије Дестилерије „Калпак” из Врбаса.

У име винарије „Звонко Богдан”, винску чаролију северних вина дочарао је искусни сомелијер Јован Дамески. Посетиоци су могли да пробају прошлогодишњи првенац – барикирани „шардоне” који је одлежао 10 месеци. Ту је био и „розе сек” направљен од мерлоа са жељом да буде један од најсувљих розеа у Србији а по узору на вина из Провансе. По први пут у Србији, вино има стаклени чеп који добро чува његов квалитет.

Из винарије „Думо” власника Миње Јовичића, представљен је „пино ноар” из фрушкогорског виногорја, који лако могу да заволе и нељубитељи црвеног вина. Ово вино је освојило сребро на лондонском Декантеру, а у конкуренцији око 17 хиљада узорака.

Ракије мале породичне дестилерије „Калпак” Игора Васиљевића и супруге која је технолог, настају из личних засада воћа реона Телечке висоравни. Кајсијевача, виљамовка и дуњевача производе се и одржавају у технолошки строго контролисаним условима а на тржиште пуштају тек годину-две након производње. Породица Васиљевић уз производњу ракије поседује и дегустациону салу, те радо позивају госте у Врбас.

Песник Славомир Саша Нишавић говорио је стихове о вину а домаћин вечери био је прослављени публициста Љубенко Звиздић. Прелепу атмосферу допуњавао је сјајни гитарски дуо, Новосађанима познат из окриља пасажа Змај Јовине улице.

За оне који нису знали, Хорека термин односи на област сервирања и послуживања хране и пића, одн. делатност хотела, ресторана и кафића. Сматра се најдинамичнијим сектором у свету хране.

 

За Војвођанске, текст и фотографије: В. Раонић;