ODRŽANO „VELIKO BUNJEVAČKO PRELO“

Kako je to i običaj, 2. februara, na Marin, Bunjevci su obeležili jedan od svoja četiri nacionalna praznika „Dan Velikog prela“. U znak sećanja na 1879. godinu, kada je Veliko prelo prvi put javno održano, u organizaciji „Pučke kasine“, i danas, se Bunjevci rado okupljaju sa idejom da pokažu da nisu odustali od tradicije, jezika, običaja i kulture, a pre svega ne od svog porekla, navodi subotica.info.

Prelo koje raste iz godine u godinu je znak da se bunjevačka zajednica budi, da ljudi imaju želju i potrebu da se okupljaju i da slave. Od 1879. godine i prvog javnog okupljanja, do ovih godina kada smo već ozbiljno zagazili u 21. vek nismo pronašli ništa bolje da bismo se družili, osećali se lepo i pokazali da je naša zajednica i dalje vitalna i da se borimo za svoja prava – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Među brojnim zvanicama i gostima, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je, između ostalog, istakao:

Lokalna samouprava kao i svake godine koristi priliku da čestita praznik Bunjevcima i da im poželi da i u budućnosti proslavljaju ovakve značajne datume na ovaj način. Mi ćemo biti siguran sagovornik u svemu što može da pomogne nacionalnoj zajednici Bunjevaca u očuvanju njihovog identiteta, kulture, jezika i svega ostalog što čini i bogatu kulturnu baštinu Subotice – kazao je gradonačelnik Laban.

Nacionalni praznik Bunjevaca organizovala je Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, uz podršku NSBNM, a nisu zaboravljeni ni tradicionalni elementi proslave, izbor najlepše preljske pesme i najlepše prelje. Najlepšu preljsku pesmu je i ove godine napisala Gabrijela Diklić, a nosi naziv „Majkina želja“. Među deset kandidatkinja, za najlepšu prelju izabrana je Nevena Vidaković, Minea Mijatov je prva, a Nikolina Đurašinović druga pratilja.

Izvor: subotica.info