ОДРЖАНО ВЕЛИКО БУЊЕВАЧКО ПРЕЛО

Као у песми сатканој од живота у којој се помиње „буњевачка грана мала, али фина“, сомборски Буњевци окупили су се на Марин дан, 2. фебруара 2018. године, како би се присетили предака који су на широке просторе Бачке дошли пре четири века.

За четири века догоди се много тога: нешто нестане, нешто настане, понешто се заборави. Али Буњевци који су почетком 17-ог века, на ове просторе дошли из данашње северне Далмације и југозападне Босне, не заборављају своје обичаје. Тако је у организацији Удружења грађана „Буњевачко коло“ одржано Велико буњевачко прело, традиционално, на већ поменути Марин дан.

На прелу, као што обичаји и налажу, окупили су се многобројни гости – пријатељи из земље и иностранства и,  наравно,  комшије које припадају свим националним заједницама које красе Сомбор и дају му посебну вредност саткану од суживота у различитостима.

foto: Grad Sombor

Гости на буњевачком прелу били су и: прим. др Зоран Парчетић, председник Скупштине града Сомбора, прим. др Владо Бабић, посланик у Народној скупштини Републике Србије, Душан Маријан, начелник Западнобачког управног округа, Силард Јанковић, члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама, Иван Шимунов, помоћник градоначелнице за међународне односе, те Марко Марјанушић, потпредседник Буњевачке матице.

Буњевце, пријатеље и госте, поздравио је Дејан Парчетић, председник УГ „Буњевачко коло“, а богат културно-уметнички програм осмислили су Александра Медурић Калчан и Фрања Парчетић, обоје чланови  УГ „Буњевачко коло.“

Чланови  ГКУД „Раванград“ певали су и играли, као што се некад певало и играло, а потом су се сви ухватили у  буњевачко коло и играли, певали, причали до зоре, уз захвалност локалној самоуправи што их подржава и  помаже да  опстане „буњевачка грана мала, али фина.“

Извор: Град Сомбор