ОДУШЕВЉЕНИ ГОСТОПРИМСТВОМ, АМБИЈЕНТОМ И ПРИЧАМА

Туристичка организација општине Пећинци имала је 27. октобра ретку част да угости високе званице. Општину Пећинци посетиле су супруге амбасадора Белорусије, Бразила, Финске и Норвешке, делегација Међународног клуба жена из Швајцарске, Ирске, Холандије и Хрватске, почасни конзул Републике Ирске и супруга почасног конзула Замбије.

Током посете, запослени у пећиначкој Туристичкој организацији, на челу са директорком Љубицом Бошковић, уприличили су за госте обилазак културно-историјских и туристичких локалитета наше општине – од Свињарске колебе у Доњем Товарнику, преко Аксентијевог кућерка у Огару, до Етно комплекса Купиново и Обедске баре, а посебно интересовање гостију побудила је тврђава Купиник и прича о деспотској породици Бранковић, са акцентом на српском деспоту и ратнику Вуку Гргуревићу Бранковићу, легендарном Змају Огњеном Вуку.

Супруга амбасадора Белорусије у Србији Марина Бриљев захвалила се у име гостију свима који су учествовали у организацији ове посете.

„Толико смо одушевљени и гостопримством на које смо данас наишли, и амбијентом, и причама које смо чули. Обогатили смо своје знање о Србији. Када смо дошли схватили смо да је овде колевка православља на српској земљи у Војводини. Уживали смо у свему, а желимо да доведемо још наших пријатеља из амбасада и из међународне заједнице“ – рекла нам је Бриљева на веома добром српском језику, који је савладала током 9 година боравка у Србији, а њено одушевљење поделили су и сви остали гости.

У Етно кући Путник гости су имали прилику да погледај изложбу бразилског циклуса слика нашег сликара Драгољуба Триндића, која је посебан утисак оставила на супругу амбасадора Бразила Моник Барбоса.

„Његове слике су сјајне. Затекло ме је то што сам овде пронашла некога ко слика овако дивне слике Бразила иако никада није био у Бразилу“ – рекла нам је Барбоса и додала да гледајући слике никада не би поверовала да их је насликао неко ко није посетио Бразил.

Специјално за ову прилику Туристичка организација је уприличила претпремијеру нове туристичке апликације, израђене у част Змаја Огњеног Вука, која анимацијом у „проширеној реалности“ оживљава змаја на зидинама Купиника.

„Захваљујући овој апликацији, наши данашњи гости су први на свету имали прилику да се и фотографишу са змајем у аутентичном амбијенту тврђаве Купиник. Верујем да ће ово за њих бити јединствена успомена, а ми смо на овај начин желели да им покажемо колико нам значи њихова посета. Овако високе званице су у јединственој позицији да у земљама из којих долазе пронесу причу о нашој историјској и културној баштини и о природном богатству које је окружује, као и о значају који Купиник и цело ово подручје имају за српску националну историју“ – изјавила је Бошковић.

Комплетан угођај употпунила су удружења жена „Шимановчанке“ и „Сунчев цвет“, која су припремила изложбу традиционалних ручних радова и сувенира, и дегустацију зимнице и традиционалних сремских кулинарских специјалитета, а своје производе су представили и локални произвођачи вина, ракије и меда.

Посета је приведена крају вожњом електричним минибусом „Зелени змај“ кроз Специјални резерват природе „Обедска бара“.

Извор: Општина Пећинци