ОКО 300 СТРУЧЊАКА ИЗ СВЕТА И ЗЕМЉЕ У НОВОМ САДУ РАЗМЕЊУЈУ ИСКУСТВА У ЛЕЧЕЊУ КАРЦИНОМА ПЛУЋА

У Војводини годишње 1600 људи оболи од карцинома плућа, а код мушкараца је број новодијагностикованих болесника са карциномом бронха на првом месту међу свим малигним обољењима. Због тога Покрајинска влада чини све напоре да омогући здравственим установама најсавременије дијагностичке и терапеутске процедуре којима се ова опака болест лечи.

На свечаности повом одржавања 17. Европског конгреса о карциному бронха, који се овог викенда одржава у Новом Саду, покрајински секретар за здравство Доц. др Зоран Гојковић истакао је да је борба против ове болести један од приоритета здравственог система Војводине. Покрајинска влада је, како је рекао секретар Гојковић, у претходне две године уложила значајна средства у инфраструктурну обнову болница које лече плућну патологију, у набавку савремене дијагностичке и терапијске опреме, као и у савремене лекове.

Управо зато је Институт за плућне болести Војводине и домаћин највећег европског конгреса пулмолога, као једна од водећих установа за лечење плућних болести у региону.

Подсећајући да је медицина 21.века медицина технологије, покрајински секретар за здравство нагласио је да лекари никад не смеју да забораве оно што је велики учитељ медицине и највећи лекар Хипократ говорио – да је пацијент је центар свега. „Уколико немамо правилан и добар однос с пацијентима, не учествујемо у њиховом лечењу и немамо емпатију према њиховој болести, без обзира на сву технологију и скупе лекове, крајњи резултат неће бити задовољавајући“, изјавио је Гојковић.

Централно европска конференција о карционому бронха први пут се одржава у земљи, која није чланица европске уније. Стручњаци из света и земље теме скупа усмериће на методе раног откривања карцинома плућа, дијагностичке процедуре и класификацију, молекуларна тестирања, на фармаколошки, хируршки, радиотерапијски и палијативни приступ у лечењу ове болести, а размениће искуства и најновија сазнања о овој теми.