„ОМАЖ БЕТОВЕНУ“ ВЕЧЕРАС ЗАТВАРА ОВОГОДИШЊИ ОНЛАЈН САЈАМ КУЛТУРЕ МЛАДИХ НА СЕЛУ

Трећи по реду Сајам културе младих на селу, у организацији пећиначког Културног центра, свечано ће бити затворен вечерас, када ће на званичном Јутјуб каналу КЦ, са почетком у 19.00 часова, премијерно бити емитован концерт класичне музике под називом „Омаж Бетовену“, посвећен значајном јубилеју – 250 година од рођења чувеног композитора Лудвига ван Бетовена.

Сајам културе младих на селу и ове године се реализује под покровитељством Општине Пећинци, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарства културе и јавног информисања Републике Србије, а директор пећиначког КЦ Јован Деврња изразио је посебну захвалност на подршци у реализацији овогодишње онлајн манифестације.

„Радује ме чињеница што је овај фестивал намењен пре свега младима заживео у нашој средини што нам је и био циљ пре три године када смо у години јубилеја – четири деценије од оснивања централне установе културе у пећиначкој општини, одлучили да га покренемо и окупимо младе. Јесен је увек резервисана за реализацију ове манифестације, али ове године реализован је у нешто измењеним околностима. Истакао бих да је за свега неколико месеци наш Јутјуб канал забележио значајан број пратилаца и приказа свега онога што смо радили током ове године“ – рекао је Деврња.

У оквиру концерта, који је концептуално осмислила мастер теоретичар уметности Бранислава Трифуновић, представиће се чланице квартета „Маестре“ из Сремске Митровице који чине: Милда Кузминац и Душанка Гавриловић (клавир), Јелена Влаовић (флаута) и Зорица Опачић (прим).

„Пећинци су се овим уметничко-едукативним програмом уписали у светски пројекат који се током целе године реализује широм света у част поменутог јубилеја. Носиоци музичког дела програма, који је осмишљен као музичко-едукативна форма, јесу чланице сремскомитровачког квартета, а на репертоару се се нашле обраде најпознатијих Бетовених дела попут „Оде радости“, „Турског марша“, минијатуре „За Елизу“, одломака из Пете и Треће симфоније и друга дела. У програм су интегрисане биографске секвенце из Бетовеног живота са циљем да се млади, којима је овај програм и намењен, упознају са класичном музиком, те да развију естетски сензибилитет и вредносни суд према овој музици“ – изјавила је Трифуновић.

Како нем је рекао координатор овог пројекта Слободан Станковић ове године су становници свих 15 насеља пећиначке општине и шире били у прилици да уживају у културно-уметничким и образовним садржајима онлајн.

„С обзиром да смо се ове године суочили са пандемијом изазваном коронавирусом, определили смо се да ипак одржимо континуитет саме манифестације, те смо тако путем званичног Јутјуб канала пећиначког Културног центра сваке недеље у децембру премијерно емитовали различите садржаје попут изложбе професионалних фотографија Душана Петковића, затим концерта сремачке музике, као и позоришну представу за младе. Претходно смо током године организовали и музичке радионице за децу и младе са сметњама у развоју, у сарадњи са Дневним боравком за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту. Посебно нас радује чињеница да су сви програми изузетно посећени, што говори у прилог чињеница да култура и у доба короне треба бити доступна и то на само један клик“ – казао је Станковић.

Извор: Општина Пећинци