„ОМОГУЋАВАЊЕ РАЗВОЈА ОДРЖИВИХ ПРЕКОГРАНИЧНИХ КЛАСТЕРА“ ИПА ПРОЈЕКАТ СРБИЈА –ХРВАТСКА

Отварајућа конференција пројекта „Омогућавање развоја одрживих прекограничних кластера“ одржана је у свечаној сали Жупаније у петак 24. јануара 2020. године.

„Град Сомбор ово види као шансу да се опроба у даљем развоју малих и средњих предузећа. Кластер ће се бавити оним што су највеће предности Града Сомбора, а то је пољопривреда“, рекла је градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић у свом уводном говору.

„Пројекат успостављања и јачања прекограничне сарадње између индустрије и јавне управе универзитета и цивилног друштва („четвороструки хеликс“) кроз формирање два заједничка прекогранична кластера има за циљ решавање заједничких изазова у јачању способности раста и потенцијала за запошљавање и иновације локалних малих и средњих предузећа. Два кластера, у сектору пољопривреде и примене нове технологије у пољопривреди у Сомбору, а други у сектору папирне индустрије и машинства у Белишћу формирана су са циљем бољег  преношења знања, вештина и подстицања сарадње окупљањем малих и средњих предузећа, институција и организације из региона“ истакла је градоначелница подсетивши учеснике конференције и на друге прекограничне пројекте који су успешно реализовани а у којима је учествовао град Сомбор и додала да овакви кластери дају примере добре праксе за друге релевантне индустријске секторе у Србији и  Хрватској кроз успостављени облик прекограничних међуорганизационих односа, у којима се приватне пословне активности допуњују и стимулишу иницијативама локалних власти, уз подршку универзитета и актера цивилног друштва

Пројекат “ Омогућавање развоја одрживих прекограничних кластера“ реализоваће се на подручју Западнобачког округа и Осијечко – барањске жупаније. Вредност пројекта 1,1 милион евра, а његово спровођење трајаће две године. У том периоду град Сомбор и град Белишће развијаће своје производне кластере. Град Сомбор развијаће кластер са прикупљање и прераду био масе.

„Један правац биће производња енергије у облику палета, а други правац биће директан извоз у Хрватску или Мађарску. Биће укључени пољопривредни произвођачи, али и они који ће учествовати у ланцу дистрибуције“, каже менаџер пројекта Саша Бошњак.

Кластер Града Белишће биће усмерен на прераду папира.

„Оно чиме ће се конкретно бавити кластер на нашем подручју јесте папир. Ми радимо на пројекту који ће омогућити изградњу нових творница, а овај кластер биће само подршка у целој тој причи“,, каже Марио Маролин, директор Развојне агенције Града Белишћа.

Пројекти прекограничне сарадње треба да помогну повезивању људи из пограничних подручја и да подстакну њихов развој, јер највећи проблем тих региона је депопулација и недостатак радних места.

Извор: Град Сомбор