ONLINE TRENING

U duhu savremenih trendova i brzog načina života pojavilo se jedno novo zanimanje, a to je ONLINE trener. Tako da prilikom prelistavanja freelance poslova možete naći i otvorene konkurse za angažovanje online trenera. Kako to zapravo funkcioniše i koje su prednosti i mane ovog vida treninga pokušaćemo da vam dočaramo u nekoliko pasusa.

Želite da krenete sa treningom, a ne znate kako i imate dilemu: Da li da odete u obližnji fitnes centar  i angažujete personalnog trenera ili da putem interneta angažujete trenera koji će vam pripremiti neki program po kome ćete sami trenirati koliko vam ostale obaveze dozvoljavaju?

Sjajna stvar kod online treninga je to što je povoljniji nego da angažujete svog ličnog trenera. Jedini trošak koji imate je izrada samog programa i uplata članarine u nekom fitnes centru gde ćete vežbati, ali kada se sve sabere opet je povoljnije nego da angažujete trenera koji će stalno biti uz vas. Takođe dobro je to što svoje vreme možete da organizujete kako god vama odgovara i ne morate da se uklapate u termine trenera i fitnes centara koji su prebukirani. Još jedna pozitivna stvar kod online treninga je to što možete da birate trenera iz bilo kog dela sveta spram cilja kome težite i niste limitirani samo na lokalni nivo i ponudu datog centra.

Prethodnih nekoliko godina razvile su se čak i agencije koje se bave samo online treningom u želji da izađu u susret svojim klijentima i budu im dostupni 24h dnevno. Timovi trenera rade na izradi programa koji odgovaraju željama klijenata i pružaju im podršku u svakom momentu u vidu pojašnjenja izvođenja vežbi, prilagođavanju programa spram povratnih informacija sa treninga od strane klijenata. Ove agencije u mogućnosti su da putem interneta rade na globalnom nivou tako da je tržište za ovakve kompanije izuzetno veliko.

Postoji i trend kod profesionalnih sportista da putem interneta imaju podršku svog ličnog fitnes asistenta kome ukazuju poverenje. Ovim putem u mogućnosti su da angažuju kvalitetnog trenera koji će im u svakom momentu izaći u susret, prilagoditi dodatni trening njihovim klubskim obavezama (treninzima, putovanjima, takmičenjima itd.). Ovo je sjajno i za same trenere jer ne mogu u svakom momentu biti na svakom mestu, a putem interneta mogu biti angažovani od strane više igrača iz više različitih država u isto vreme.

Postoje i neki limiti ovog načina vođenja treninga. Treneri nisu uvek u mogućnosti da isprate izvođenje vežbi svojih klijenata, samim tim postoji mogućnost da klijent ne radi pravilno svaku datu vežbu pa i efekat treninga može da izostane. Nepravilno držanje tela tokom izvođenja vežbi, pogotovo onih sa velikim opterećenjem, može dovesti do velikog broja povreda. Treneri angažovani putem interneta nisu u mogućnosti da testiraju svoje klijente pre početka samog treninga pa je vrlo teško dati adekvatna opterećenja u programu i usklađivanje programa treninga spram povratnih informacija može biti vrlo komplikovan. Razgovor sa trenerom i motivacija tokom treninga su takođe vrlo bitni za dalji tok trenažnog procesa i istrajnost u vežbanju.

U svakom slučaju naša topla preporuka je da što pre krenete da se bavite nekim vidom fizičke aktivnosti i jedino o čemu je potrebno da brinete je da ta aktivnost vama prija.

 

Za vojvodjanske.rs : Marko Veselinović, Master profesor fizičkog vaspitanja i sporta