OПЕРА „СЕДРА” ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА У НОВОМ САДУ

Сањала сам снове о крсту и седри, тамо где се Уна у кориту ведри… Опера у пет слика, симболичног назива Седра изведена је 18. децембра у новосадској синагоги. Назив је добила по врсти седиментне стене која се среће у хладним и чистим водама, али и по једној легенди о крсту, вили и камену.

Опера приказује прогон и страдање српског народа нарочито са подручја Крајине и око реке Уне. Страдање генерација храбрих Крајишника, који су ту исту границу Аустроугарске монархије бранили од турске најезде. Трагичну судбину малог човека, сељака, кроз период дуг два века.

Догађај је организовала Музичка омладина Града Новог Сада, а сам пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Оперу су извели Београдски симфоничари предвођени талентованим диригентом Раданом Јовановићем (који има само 28 година) и Београдски вокални ансамбл са хором и солистима.

У пројекту је коришћен документарни материјал Југословенске кинотеке а глас наратора припада глумцима Небојши Дугалићу и Борису Пинговићу. Писац текста је др Влада Батножић, аутор либрета Миланка Берковић (која је рођена и до своје 24. године живела на Банији) а композитор Мирољуб Аранђеловић Расински – Крушевљанин чија се дела изводе широм света.

За војвођанске.рс текст и фотографија: В. Раонић!