OPET UDARIO TUK NA LUK

Ko o čemu mi o belom luku. Jeste da je zdrav i koristan ali i antidruštven, ne doprinosi zbližavanju ljudi. Ko još prosto obožava da sedi pored nekog ko badžuga na beli luk ili leti stoji u gradskom busu, strašno.  Šta da se radi kad je neodoljivo sladak. Za one kojji ga vole, a stomak teško podnosi evo ideje, evo rešenja u nekoliko koraka. 

Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Skinuti gornji sloj ljuske. Čenove ne ljuštiti. Komšije pozdravljati, kasti ’bro jutro, starijima ustajati u gradskom prvozu, roditelje ne lagati i obrnuto.  

Oštrim nožem odseći gornji deo glavice, kao na slici dole.

Staviti oljuštene i zasečene glavice u pleh za pečenje mafina ili projica( da se glavice ne prevrću, mada može  bez toga ko nema)

Preliti maslinovim uljem i utrljati prstima po površini

Prekriti alufolijom kao na slici dole.

Peći na 200 stepeni ok 30 – 40 minuta, zavisi od veličine glavica i sorte luka dok ne omekša i dobije karmelizovanu braonkastu boju.

Izvaditi iz rerne, sačekati da se ohladi, ko voli da peče prste ne mora da čeka. Odvojiti čenove, možemo ih istisnuti prstima ili vaditi viljuškom iz ljuske.

Nestrpljivi i znatiželjni će odmah probati kakv je ukus, a može i da se viljuškom izgnječi, namaže na tost, hleb. Možemo pomešati sa pavlakom ili majonezom i premazati krompir iz rerne ( krompir u gaćama), pomešati sa parmezanom i umešati u špagete, može štagod.

Ovako pripremljen beli luk, lakše se vari i dobija slatkastu notu ukusa i doprinosi razumevanju narodnih fraza o kojima nismo razmišljali, kao u naslovu.

Udario tuk na luk. Tuk, skraćeno od tukne- smrdi, znači smrdljevak udario na smrdljevak.

 To vam je kad neko nema pojma šta nesto znači, a ipak filozofira o tome i uživa u svojoj glupavoj filozofiji, kao kad neko ko pojma nema sta je luk, navali na luk, jer je jednostavno gladan. U ovom slucaju- gladan paznje! Ovo objašmjenje ima neuspelu tendenciju da bude duhovito, međutim.

Narodska fraza kojom se opisuju dve, po karakteru, vrlo slične, ali i tvrdoglave osobe u živoj diskusiji.

Jedinstvena prilika da „publika“ u živa u međusobnom prepucavanju dveju drugarica, drugova, kancelarijskih godpodža i ostalih koji „štrče“ iz mase.

Izdržali ste do kraja, hvala.

 

Za vojvodjanske.rs : B. M.